GGD Rotterdam e.o.


Baten van schonere lucht: wat adviseert de GGD nu eigenlijk?

ROM Rijnmond heeft in het kader van het Masterplan Luchtkwaliteit een advies gevraagd aan de GGD Rotterdam e.o. over de gezondheidskosten van luchtverontreiniging. De essentie van dit advies is om de bedragen waarmee gezondheidsgevolgen kunnen worden uitgedrukt mee te nemen in de kosten-batenanalyses van de luchtkwaliteit. Het uitdrukken van gezondheidswinst en - risicos in concrete geldbedragen kan leiden tot misverstanden.

ROM Rijnmond heeft in het kader van het Masterplan Luchtkwaliteit een advies gevraagd aan de GGD Rotterdam e.o. over de gezondheidskosten van luchtverontreiniging. Dit rapport, getiteld Baten van schonere lucht in Rijnmond is deze maand, februari 2005, aan ROM Rijnmond aangeboden. Luchtverontreiniging veroorzaakt gezondheidsgevolgen die in geld vertaald kunnen worden. De GGD presenteert in dit rapport een methode om die vertaling te realiseren. Op grond van deze methode drukt de GGD diverse gezondheidsgevolgen van luchtverontreiniging uit in concrete bedragen.

Misverstanden voorkomen

Het uitdrukken van gezondheidswinst en - risicos in concrete geldbedragen kan leiden tot misverstanden. Bovendien bestaat in de medische sector terughoudendheid om gezondheid in geld uit te drukken. De GGD Rotterdam e.o. geeft aan dat het niet de bedoeling is om geld uit te betalen aan slachtoffers van luchtverontreiniging: gezondheid is immers geen handelswaar. Evenmin is het verdedigbaar om gezondheid en levenskwaliteit af te kopen zonder met de betrokken te overleggen. De GGD doet dan ook niet het voorstel om bewoners een financiële vergoeding te geven. Wel geeft de GGD in overweging de berekende bedragen te investeren in maatregelen die de gezondheid beschermen of bevorderen.

Essentie

De essentie van het rapport Baten van schonere lucht in Rijnmond is het advies van de GGD om de bedragen waarmee gezondheidsgevolgen kunnen worden uitgedrukt mee te nemen in de kosten-batenanalyses van de luchtkwaliteit. De GGD geeft in het rapport richtbedragen voor gezondheidsbaten bij verbetering van luchtkwaliteit. Het gaat om richtbedragen gerelateerd aan afname van stikstofdioxide, fijn stof en transportgerelateerd fijn stof.

Maatregelen
De methode maakte het dus mogelijk te bepalen of maatregelen uit het oogpunt van gezondheidswinst kosteneffectief zijn, met ander woorden: dat de financiële baten van dergelijke maatregelen opwegen tegen de kosten. Dat geldt zelfs voor tamelijk hoge investeringen in verbetering van luchtkwaliteit. Als mogelijke voorbeelden van dergelijke maatregelen noemt de GGD het terugbrengen van de maximum snelheid op snelwegen nabij woonwijken en het aanbrengen van filters op schoorstenen van energiecentrales. ROM Rijnmond kan besluiten deze, maar ook andere mogelijkheden, uit te werken in het Masterplan Luchtkwaliteit.

Beschermen en bevorderen

De richtbedragen kunnen ook worden gebruikt om de omvang van de gezondheidsgevolgen bij plaatselijke verslechtering in de milieukwaliteit in geld uit te drukken. Dat biedt de mogelijkheid om mensen in dergelijke gebieden te compenseren door maatregelen te treffen die hun gezondheid beschermen of bevorderen. Een voorbeeld van zon maatregel zou het aanbrengen van een filtersysteem in woningen kunnen zijn.