Gemeente Groningen

woensdag 23 februari:
Ganashi geëvalueerd; beleid voor Antillianen gaat door

Na een projectperiode van vier jaar stopt Ganashi komend voorjaar als apart programma voor Groningse Antillianen. Beleid voor de doelgroep gaat door, alleen niet langer onder de naam Ganashi. De vervolgaanpak moet nog worden ontwikkeld. Wel is alvast duidelijk dat het accent komt te liggen op een individugerichte aanpak en op jonge Antillianen van 18-25 jaar.

* De afgelopen periode is veel geïnvesteerd in de zogeheten Antillianisering, met Forsa als belangrijkste partij. Via de drie Ambiëntes en de Helpdesk-medewerkers van Forsa zijn honderden Antillianen beter bereikt en geholpen.

* Ook is er een goed samenspel tussen preventie, hulpverlening en repressie. De Top 50-aanpak en het Interventieteam zijn hier goede voorbeelden van. Overlast is duidelijk teruggedrongen; in 2004 waren er zelfs 70% minder klachten. Vooral in Lewenborg is de situatie sterk verbeterd.

* Succesvol is zeker het SOA/Aids-voorlichtingsproject Amor y Salu van de GGD, dat samen met Antilliaanse jongeren is ontwikkeld en uitgevoerd.

En nu?

* Doordat Forsa-medewerkers in dienst zijn gekomen bij de MJD en Werkprojecten, is de expertise daar nu voor een belangrijk deel ingebed.

* De inzet in Beijum-Oost (veel activiteiten, zowel door de week als in de weekends en in de zomer) werpt ook zijn vruchten af en gaat door tot eind 2006.

* Ambiënte Beijum krijgt nog dit jaar een nieuw onderkomen.
* Er blijkt een harde kern van 50-70 verslaafden te zijn die zich tot nu toe weet te onttrekken aan de hulpverlening. De komende tijd zal daar meer aandacht aan worden besteed.
* Het SOA/Aids-project blijft doorgaan.

Vervolgaanpak
Minister Verdonk heeft aangekondigd voor opnieuw vier jaar middelen ter beschikking te stellen, nu met name gericht op jonge Antillianen van 18-25 jaar. Er zal speciale aandacht komen voor de werkloosheid, criminaliteit en het voortijdig schoolverlaten door deze groep. Ook in Groningen zal een vervolgaanpak ontwikkeld worden.

Samenwerkingsproject
Ganashi startte in 2000 als een samenwerkingsproject van politie, gemeente en justitie. De ambitie reikte verder dan het bestrijden van overlast. Reguliere organisaties moesten de doelgroep beter bereiken en er beter mee leren omgaan. Dat moest een aanzet zijn tot een structureel betere positie van Antillianen in Groningen.