PvdA New York: Amerikaanse vrouwen en geweldadige mannen

Reijnier Prijten - 23 februari 2005

AMERIKAANSE VROUWEN GOED BESCHERMD TEGEN GEWELDADIGE MAN

Geweld tegen vrouwen is wereldwijd een enorm probleem en gebeurt in ontelbaar veel verschillende vormen en maten In de V.S. alleen al wordt iedere 6 minuten een vrouw verkracht, en ieder 15 seconden een vrouw lastig gevallen. In China worden per jaar 15.000 vrouwen verkocht aan de illegale prostitutie. 200 Vrouwen per jaar worden in Bangladesh levend verbrand onder het mom van religie en meer dan 7.000 vrouwen per jaar vermoord in India door familievetes.

In onze westerse samenleving is geweld binnenshuis de meest voorkomende geweldsvorm waarbij meer slachtoffers vallen dan bij andere vormen van geweld. Meestal gaat het hier om agressie van een man tegen een vrouw maar uiteraard komt dit ook voor bij een vrouw tegen man, vrouw tegen vrouw en man tegen man.

Al voorafgaand aan het Amerika van George Bush was het land van de onbegrensde mogelijkheden vrij makkelijk als het ging om in bewaring nemen van verdachten. Na 11 September zijn dankzij voormalig minister van Justitie John Ashcroft de bevoegdheden van de autoriteiten alleen maar toegenomen. Honderden zitten vast op Guantanamo Bay in Cuba zonder een aanklacht, telefoongesprekken worden afgeluisterd en wie een Syries op Egyptisch paspoort heeft en bij de lokale bibliotheek een boekje over vliegtuigen leent kan rekenen op een loerend oog van Big Brother Bush.

Toch heeft dit beleid ook een voordeel namelijk dat geweld binnenshuis drastisch wordt aangepakt. Als in Amerika een vrouw de politie belt en beweert mishandeld te zijn door haar echtgenoot wordt deze zonder meer voor 24 uur in bewaring genomen zolang er redelijk bewijs is dat de vrouw de waarheid verteld. Blauwe plekken, gebroken glazen, een beschonken echtgenoot voldoen aan deze criteria. In Nederland kan de politie in deze situatie de man niet alleen minder gemakkelijk in bewaring nemen, de verdachte staat ook zo weer op straat en gaat naar huis, met alle gevolgen van dien. In Amerika zit je na een arrestatie al snel 24 uur vast, arraigned, in afwachting op een rechter. Mocht je achteraf gezien voor niks hebben vastgezeten dan heb je pech gehad; een eventuele gevangenisstraf wordt verminderd met het voorarrest. Als in Amerika na 24 uur de man vrijkomt wachtende op een aanklacht of veroordeling kan de vrouw een restraining order aanvragen die bepaalt dat tot de afronding van het process de man niet binnen een straal van X km in de buurt van de vrouw mag komen. Dit moeten we in Nederland ook maar eens invoeren.

In een aantal Europese landen zoals Duitsland en Oostenrijk zijn er wettelijke regelingen waarmee plegers van geweld uit hun huis geplaatst kunnen worden. Het kabinet Balkenende is nu bezig de juridische mogelijkheden voor uitplaatsing van plegers van geweld in Nederland na te gaan. Het Verwey-Jonker Instituut heeft in opdracht van minister Donner de taak gekregen na te gaan hoe uithuisplaatsing van plegers van geweld is geregeld in andere Europese landen. Het Verwey-Jonker Instituut en het Clara Wichman Instituut hebben samen met de Katholieke Universiteit van Nijmegen het onderzoek uitgevoerd. De conclusies waren voorspelbaar: De bevoegdheden van de politie zijn zeer beperkt als het gaat om inbewaring nemen en uithuisplaatsing van geweldplegers, er is weinig juridische grond voor.

Waarom doen we hier zo moeilijk over? In Amerika is er ook geen wet voor, het is een beleid, een praktijk. In de jaren 70 kwam het veel te vaak voor dat na een politiebezoek de man zijn vrouw alsnog misbruikte of zelfs vermoordde. Na een aantal rechtzaken van familieleden van gedupeerden werd de politie in het ongelijk gesteld. De politie was in gebreke de ogenschijnlijke geweldadige man niet in bewaring te nemen. de politie heeft taak de burgers te beschermen en daarmee was de kous af. Wet of geen wet. Na invoering van dit beleid werd het wel aan banden gelegd. Zo mocht de inbewaringneming zonder aanklacht slechts 24 uur duren, maar kon de vrouw dus een restraining order aanvragen Het Verwey-Jonker Instituut moet maar eens een kijkje over de grenzen nemen by de New York Police Department in New York

Ook op ander gebied kunnen we veel leren van Amerika. Zo heeft Amerika een speciale Violence against women Act die geld beschikbaar stelt voor onderwijs over geweld op universiteiten, speciale scholing voor politieagenten en aanklagers, civiele en wettelijke diensten voor slachtoffers, en onderdak voor misbruikte vrouwen. In Nederland sukkelen we nog steeds met de naleving van het VN vrouwenverdrag en onze eigen wetgeving is vaak in strijd met de regels van het VN-vrouwenverdrag. Onderscheid tussen mannen en vrouwen op bais van levensverwachtingen bij verzekeringsmaatschappijen is in Amerika al decennia verboden, in Nederland één van de adviezen van de commissie die moet toezien op naleving van het VN Vrouwenverdrag in Nederland.

Amerikaanse vrouwen zijn beter beschermd tegen geweldadige mannen dan in Nederland. De praktijk van uithuisplaatsing van geweldplegers en de Violence against Women Act zijn pronkstukken en mijlpalen in de eeuwenlange vrouwenemancipatie waar wij in Nederland een hoop van kunnen leren.

http://www.amnestyusa.org/women/violence http://www.center4policy.org/violencel.html http://www.justitie.nl/pers/persberichten/archief/Archief_2002/071002_ onderzoeksrapport

Reinier Prijten