Gemeente 's-Hertogenbosch

23-02-2005

Conferentie "Stappen in de sluitende zorgstructuur" een succes

Afgelopen donderdag 17 februari 2005 vond in De Kentering de conferentie "Stappen in de sluitende zorgstructuur" plaats. B. Eigeman (wethouder van onder meer Jeugd & Onderwijs) opende de conferentie, lichtte het integraal jeugdbeleid 's-Hertogenbosch toe en gaf aan dat scholen moeten ontzorgen, samenwerken en dat de communicatie met ouders voor verbetering vatbaar is.Tijdens de dag bracht de gemeente meer dan 175 professionals, die betrokken zijn bij de jeugd in 's-Hertogenbosch, actief met elkaar in contact. Vertegenwoordigers van de voorschoolse voorzieningen, het primair- en voortgezet onderwijs en jeugdzorginstellingen waren het roerend met elkaar eens: de zorg voor kinderen kan preventiever, beter en efficiënter.

Foto workshop 1 Foto workshop 2

Over eigen grenzen heen
Een goed zorgaanbod op en rondom de peuterspeelzalen, kinderdagverblijven, de basisscholen en het voortgezet onderwijs is een belangrijk speerpunt van de gemeente 's-Hertogenbosch. In het Onderwijsbeleidsplan Meer Kansen voor kinderen 2005-2010 wordt daarom ingezet op een sluitende zorgstructuur voor kinderen en jongeren van 0-24 jaar. Uit een uitgebreide inventarisatie onder de peuterspeelzalen, kinderdagverblijven, scholen en jeugdzorginstellingen (zoals GGD, maatschappelijk werk en Bureau Jeugdzorg) blijkt dat er op dit moment sprake is van onvoldoende samenhang in de voorzieningen op het gebied van de jeugdhulpverlening, jeugdzorg (preventief en curatief) en onderwijs. Met 85% van de jeugd in 's-Hertogenbosch gaat het goed. De overige 15% heeft in meer of mindere mate zorg nodig en/of loopt het risico kwetsbaar de maatschappij te betreden. Dan is het zaak om snel en adequaat te reageren. De gemeente wil als regisseur bewerkstelligen dat er meer samenhang en afstemming tussen de instellingen tot stand komt.

Aanbevelingen aan de gemeente
Op een dynamische interactieve wijze gaven de deelnemers aan het einde van de conferentie aanbevelingen aan de gemeente en de stuurgroep. Het creëren van één loket waar de voorschoolse voorzieningen en scholen de hulpvraag kunnen stellen en ook daadwerkelijk hulp naar de scholen komt, was één van de belangrijkste aanbevelingen. Ook het zorgdragen voor een goede overdracht tussen scholen en/of instellingen scoorde hoog. Afsluitend werd door de aanwezigen gezegd dat het belangrijk is elkaar te kennen en over de grenzen van de eigen instelling samen te werken voor de jeugd. De conferentie bleek een stap in de goede richting. De stuurgroep heeft de opdracht gekregen aan de hand van de inventarisatie en de aanbevelingen operationele plannen te maken. In juli verschijnt een nieuwsbrief met informatie over de vorderingen.