Gemeente Deventer

Week 8, 23 februari 2005

Plattelandsbeleid nieuwe college krijgt vorm

Plattelandsontwikkeling is één van de speerpunten in het programma van het nieuwe college van burgemeester en wethouders van Deventer. Het verbeteren van de economische vitaliteit en de leefbaarheid staan daarbij voorop. Gosse Hiemstra is sinds 1 januari de âwethouder integraal plattelandsbeleidâ, die de inspanningen van de gemeente moet coördineren en stimuleren. Het college heeft de startnotitie âAgenda vitaal platteland Deventerâ vastgesteld. Daarin staat hoe de gemeente het plattelandsbeleid gaat invullen.

Een belangrijk doel is het behoud van de economische vitaliteit ondanks de ingrijpende veranderingen die zich in de landbouw voltrekken. Daarbij kan het gaan om schaalvergroting van agrarische bedrijven, om neveninkomsten van agrarische ondernemers of om andere functies voor vrijkomende agrarische bedrijven. Toerisme en recreatie kunnen een belangrijke rol spelen in het versterken van de vitaliteit van het platteland. Voorbeelden daarvan zijn het verbeteren van het net van fietspaden en wandelpaden, logiesmogelijkheden, kamperen bij de boer en dergelijke. Deze activiteiten zijn onderdeel van de uitvoering van het Reconstructieplan Salland dat de provincie Overijssel eind vorig jaar heeft vastgesteld. De gemeente wil slagvaardig en met een goede interne coördinatie reageren op particuliere initiatieven.

Landschapsontwikkelingsplan

Deventer start dit jaar met het opstellen van een landschapsontwikkelingsplan (LOP). Daarin wordt onder andere aandacht besteed aan de ecologische hoofdstructuur aan de noord- en oostkant van de stad en aan de verbindingszones daartussen. Ook zal de gemeente hierin meer duidelijkheid verschaffen over welke ontwikkelingen op welke plek mogelijk zijn. De gemeente wil bij het uitvoeren van haar plattelandsbeleid samenwerken met de bewoners en organisaties in het gebied en inspelen op de kennis en ideeën die daar aanwezig zijn.

Plattelandsbeleid

Ook de buurtschappen en dorpen binnen de gemeente worden in het plattelandsbeleid betrokken. Hierbij staan behoud van de leefbaarheid en het voorzieningenniveau centraal. Daarbij zal vooral worden ingespeeld op initiatieven van de dorpen, zoals van de taakgroepen Dorpen Digitaal (breedband of ADSL in dorpen en buurtschappen), Behoud Voorzieningen Dorpen (servicepunten, Kulturhuser e.d.), Lettele, dorp met karakter, et cetera. Voor het grondgebied van de voormalige gemeente Bathmen wordt een structuurvisie opgesteld, in aanvulling op het structuurplan Deventer 2025 (Synergie van stad en land) uit 2004. In het Uitvoeringsprogramma platteland Deventer, dat dit voorjaar wordt opgesteld, zullen alle projecten en activiteiten die moeten bijdragen aan een vitaal en leefbaar platteland worden gebundeld. Plattelandsbeleid is niet alleen een taak van Hiemstra als coördinerend wethouder platteland, maar raakt het werkterrein van bijna alle wethouders. Bij de startnotitie is een overzicht gevoegd waarop staat welke wethouder voor welk onderdeel eerstverantwoordelijk is.

Gebiedsmakerlaar

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten een gebiedsmakelaar in te zetten voor het buitengebied van Deventer. Daarmee wordt uitvoering gegeven aan een initiatief vanuit de gemeenteraad, die daar voor een periode van drie jaar geld voor heeft vrijgemaakt

Voor een succesvolle uitvoering van de reconstructie is het van belang dat er een persoon komt die tussen de particulieren en overheden in staat. De gebiedsmakelaar is iemand die initiatieven opzoekt, knelpunten signaleert en door partijen bij elkaar te brengen voor oplossingen zorgt. Daarbij is bijvoorbeeld te denken aan initiatieven van agrarische ondernemers voor nevenactiviteiten, of het toepassen van de ârood-voor-rood-regelingâ (sloop van ontsierende schuren met als compensatie mogelijkheden voor woningbouw). De gebiedsmakelaar zal op verzoek van de ondernemer bedrijven bezoeken om samen met de ondernemer zijn ideeën over de toekomst door te nemen. Ook voor vragen over regelingen en mogelijkheden zal de gebiedsmakelaar het eerste aanspreekpunt zijn.

Olst-Wijhe, Raalte en tot voor kort ook Bathmen kennen al een gebiedsmakelaar (soms ook gebiedscoördinator genoemd). De gebiedsmakelaar wordt aangestuurd door de gemeente en de provincie Overijssel maar is daar niet in dienst. Ook het waterschap Groot Salland en LTO Noord worden hierbij betrokken.

Publicatiedatum: 23-2-2005

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging woensdag 23 februari 2005