Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

nieuws

Sneeuw van de Côte d'Azur tot Nederland

Het blijft maar sneeuwen in Europa. Dinsdagochtend kreeg de Franse Côte d'Azur enkele centimeters sneeuw, iets dat de Fransen daar niet zo vaak meemaken. In Nice leidde dat tot een verkeerschaos. Ook in ons land moet woensdag en donderdag rekening worden gehouden met sneeuw en gladheid. We raden u aan de berichten van het KNMI goed in de gaten te houden. (zie links onder deze tekst)

Ook aan de Côte d'Azur sneeuwt het opnieuw........ Deze foto maakte Jos van Vliet op 22 februari 2005 in Nice.

De laatste week van de meteorologische winter (volgende week dinsdag op 1 maart begint de weerkundig elenteishetinEuropaopentopwinter.De weerkaarten wijzen op vorst en sneeuw, niet alleen in het noorden en oosten maar ook in het westen en zuiden van Europa. België kreeg vooral vorig weekeinde veel sneeuw, waardoor in de oostelijke kantons van de Ardennen bijna een halve meter ligt. In het Zwarte Woud ligt een halve tot lokaal anderhalve meter sneeuw. Door de aanhoudende vorst blijft het sneeuwdek hier deze week in takt en komt er op verschillende plaatsen nog wat bij. Ook in het Alpengebied heeft het opnieuw flink gesneeuwd. In het Zwitserse Wallis viel de afgelopen drie dagen 30 tot 60 cm. Ten westen van Wenen was de sneeuw zeer intensief en viel 10 cm per uur. In totaal vile hier in korte tijd 25 cm.

Door de vele sneeuw in combinatie met en de wind is er gevaar voor lawines. In grote delen van het Alpengebied gebieden is fase 3 van kracht (aanzienlijk lawinegevaar). De Europese lawineschaal loopt van fase 1 (gering) tot 5 (zeer groot gevaar).

Ook eind januari, begin februari viel er veel sneeuw in Oostenrijk en de Balkanlanden, waarbij door de stormachtige wind wegen geblokkeerd raakten. Op 3 en 4 februari sneeuwde het vooral langs de kust van de Zwarte Zee waarbij in Bulgarije windstoten zijn gemeten van orkaankracht. In Varna aan de Bulgaarse kust van de Zwarte Zee viel een halve meter sneeuw waarvan 40 cm in 12 uur tijd. Ook in Oostenrijk was de sneeuwval, die daar een paar dagen eerder viel, zeer intensief: gemiddeld viel zo'n 15 tot 30 cm per 24 uur. Op de Zugspitze in het zuiden van Duitsland ligt ongeveer 250 cm sneeuw, in het noorden van Oostenrijk ligt op sommige bergtoppen vier tot vijf meter sneeuw. Eerder werd Wenen en omgeving getroffen door de zwaarste sneeuwval van de laatste decennia. Van 26 op 27 januari viel in de hoofdstad liefst 30 cm. In de afgelopen vijftig jaar is slechts een keer een vergelijkbare hoeveelheid gevallen: van 26 op 27 maart 1969. Nog harder sneeuwde het van 4 op 5 februari 1941 met 63 cm sneeuw in een etmaal.

Boven de enorme sneeuwmassa's in het uiterste zuiden van Duitsland, Oostenrijk en de Bakanlanden, kwam het in de eerste week van februari onder een heldere hemel tot strenge of zeer strenge vorst. In Oostenrijk kwam de temperatuur lager dan -20 graden, in Roemenië zelfs lager dan -30 graden. Weerstation Kleinzicken in Oostenrijk noteerde tussen 6 en 10 februari achteenvolgens -21,9, -24,5, -25,7, 25,4 en -21,7 graden. Een indrukwekkende reeks maar records zijn het niet: het landelijk temperatuurrecords staat op naam van Sonnblick (3105 meter) met -37,2 graden op 1 januari 1905. in Innsbruck werd op 3 februari 1956 -30,6 graden gemeten. Roemenië boekte wel een nieuw kouderecord: volgens de Roemeense televisie werd op 8 februari in Intorsura Bazaului -36 graden gemeten. Het oude record stond op naam van Luna Lanaurie waar in de winters van 1963 en 1990 een temperatuur van -35.5 graden is gemeten. Het zijn voorlopige cijfers die nog bevstigd moeten worden door de Roemeense weerdienst. Inmiddels is de kou in deze landen een stuk afgenomen.

Aan de Côte d'Azur sneeuwde het ook in januari al. Deze foto maakte Jos van Vliet op 25 januari 2005 in Nice.

Sneeuw: verwachtingen, waarschuwingen en lawines nader verklaard

Verwachting en waarschuwingen
Sneeuw in Nederland
De complete sneeuwindex

Wannneer begint de lente

Alpensneeuw / Sneeuwlawines nader verklaard
Europese lawineservice
Eidgenössisches Institut für Schnee und Lawinenforschung (Zwitserland) Oostenrijkse meteorologische dienst

Laatste wijziging: 23 februari 2005

PR & Voorlichting KNMI
Copyright © KNMI