Gemeente Haarlem
23 februari 2005
Gemeente Haarlem, college van burgemeester en wethouders
Persbericht
Haarlem voert integriteitstoets vergunningen en aanbestedingen in
Het college van burgemeester en wethouders van Haarlem gaat de raad voorstellen om zgn. Wet bevordering integriteitsbeoordeling door het openbaar bestuur te gaan toepassen.
De Wet BIBOB, zoals deze wet in de volksmond heet, verruimt de mogelijkheden van het gemeentebestuur om zich te beschermen tegen het risico dat ze criminele activiteiten faciliteren.
Dit is nodig omdat criminele organisaties in sommige gevallen afhankelijk zijn gemeentelijke vergunningen of overheidsopdrachten om criminele activiteiten te kunnen afschermen.
Hierbij kan gedacht worden aan het exploiteren van een horecabedrijf als dekmantel voor illegale activiteiten, of aan deelname aan gemeentelijke bouwprojecten om illegaal opgebouwd vermogen wit te wassen.
Om te voorkomen dat de "Onderwereld" de "Bovenwereld" binnendringt heeft de wetgever met de Wet BIBOB gemeenten een nieuw instrument in handen gegeven om gerichte bestuurlijke aanpak van criminaliteit mogelijk te maken. Deze wet kan alleen worden toegepast bij bepaalde soorten vergunningen en bij het verlenen van overheidsopdrachten. Gemeenten als Amsterdam en Zandvoort passen de Wet BIBOB al langer toe. Om te voorkomen dat criminele organisaties zich nu op Haarlem gaan richten wil ook het Haarlemse college deze wet actief toepassen.
Het college kiest ervoor om de Wet BIBOB in eerste instantie toe te passen bij aanvragers van horecavergunningen, exploitanten van speelautomatenhallen en prostitutiebedrijven en gegadigden bij gemeentelijke aanbestedingen. In een latere fase worden de andere terreinen (zoals bouwvergunningen, milieuvergunningen en subsidies) onder de wet gebracht.
Het gevolg van de toepassing van de Wet BIBOB is dat gemeente Haarlem vergunningaanvragers en gegadigden bij een aanbesteding kan laten screenen op criminele achtergronden. Als daaruit blijkt dat met het verlenen van de vergunning, of de overheidsopdracht ernstig gevaar bestaat dat het plegen van strafbare feiten wordt vergemakkelijkt, kan het bestuur de vergunning weigeren of intrekken en kan het bestuur de gegadigde bij een aanbesteding weigeren.
Om te beoordelen of er sprake is van ernstig gevaar kan het gemeentebestuur advies vragen aan Bureau BIBOB. Dit Bureau is een onderdeel van het Ministerie van Justitie en kan voor haar adviserende taak in allerlei besloten bestanden van de Belastingsdienst, Politie en Justitie kijken.
Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor om deze wet te implementeren en zal dan nog voor de zomer voor de terreinen horeca / openbare orde en aanbestedingen Bibob-beleid vaststellen.
De raad zal over dit implementatieplan op 23 maart besluiten; voordien wordt het voorstel van het college besproken in de raadscommissie Algemene en Bestuurlijke Zaken van 9 maart.
sector Concernstaf
Linda Lans
023-5113075/06-46215010
llans@haarlem.nl
047/2005
---- --