Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Parlementaire stukken - Antwoorden op kamervragen over de brand in het gebouw van het Openbaar Ministerie op St. Maarten

Antwoorden op kamervragen over de brand in het gebouw van het Openbaar Ministerie op St. Maarten

22 februari 2005

Vragen van het lid Externe link Van Bommel (SP) aan de ministers van Justitie en voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties over de brand in het gebouw van het Openbaar Ministerie op St. Maarten.
---


1. Vraag Is het waar dat op 16 januari 2005 brand heeft gewoed in het gebouw waarin het Openbaar Ministerie van St. Maarten is gevestigd en dat daarbij ook `de administratie' van het Openbaar Ministerie is aangetast? 1) Is duidelijk wat de oorzaak van de brand was? Is sprake van brandstichting? Zo ja, was het Openbaar Ministerie het doelwit?


2. Vraag Wat is de aard van de schade? Zijn essentiële documenten, dossiers, voorwerpen en overig materiaal, van belang voor justitieel onderzoek, verloren gegaan? Zo ja, kan inzicht worden verschaft in wat verloren is gegaan en wat het belang daarvan is?


3. Vraag Is het mogelijk aldus verloren geraakte informatie te reconstrueren? Zo neen, is het mogelijk de diverse onderzoeken over te doen? Wat zijn in dat geval de gevolgen voor de voortzetting van getroffen dossiers en de voortgang van de rechtsgang?


4. Vraag Is het aannemelijk te verontstellen dat, indien sprake is van brandstichting met het Openbaar Ministerie als doelwit, het doel daarvan was om juridisch bewijsmateriaal te vernietigen en om dus de rechtsgang te frustreren? Indien dit zo is, deelt u dan de mening dat dit moet worden opgevat als een aanslag op de rechtstaat?


5. Vraag Deelt u de mening dat, indien sprake is van een aanslag op de rechtstaat, er een verband is met de waarborgfunctie onder het Koninkrijksstatuut?


6. Vraag Bent u van mening, dat de administratie, documenten, dossiers, voorwerpen en overig materiaal in het kantoor van het Openbaar Ministerie te St. Maarten afdoende waren beveiligd en dat zorg was gedragen voor "back-ups" op andere, goed beveiligde plaatsen? Zo neen, welke maatregelen staan u voor ogen om deze tekortkomingen op St. Maarten en elders in de Nederlandse Antillen en op Aruba op te lossen?


7. Vraag Op welke wijze wordt, in het kader van de waarborgfunctie, van de zijde van het Koninkrijk assistentie verleend bij het onderzoek naar de brand en het herstel van de schade aan juridisch relevante stukken?


8. Vraag Deelt u de mening van de officier van justitie Merx op St. Maarten, dat er geen dreiging van de (veronderstelde) brandstichting uitgaat naar de afzonderlijke leden van het Openbaar Ministerie? Indien ja, waarop baseert u dat? Indien neen, welke bescherming bent u van plan hen te bieden?


1 t/m 8 Antwoord Wij willen voorop stellen dat beantwoording van deze vragen principieel niet op de weg ligt van de Nederlandse regering, aangezien het onderwerp valt onder de verantwoordelijkheid van de regering van de Nederlandse Antillen. De regering van de Nederlandse Antillen heeft ons, desgevraagd, laten weten dat er aanwijzingen zijn voor brandstichting in het kantoor van het Openbaar Ministerie op Sint Maarten. Het onderzoek naar het ontstaan van de brand is in volle gang. Dit wordt uitgevoerd onder leiding van het Openbaar Ministerie van de Nederlandse Antillen. De informatie waarom wordt verzocht is dezerzijds dan ook niet beschikbaar. Er is vooralsnog geen enkele reden om een verband te leggen met de waarborgfunctie zoals neergelegd in artikel 43 lid 2 van het Statuut voor het Koninkrijk. Indien mocht blijken dat het noodzakelijk is om (aanvullende) maatregelen te nemen met betrekking tot de beveiliging van personen en documenten, dan is dat primair een verantwoordelijkheid van de regering van de Nederlandse Antillen. Er is op dit moment geen sprake van een verzoek van de Antilliaanse regering aan Nederland om hulp in dezen. Terzijde vermelden wij dat in het kader van het programma Rechtshandhaving, dat op 10 januari werd goedgekeurd, en het protocol Veiligheidssituatie Nederlandse Antillen, dat op 12 januari werd getekend, extra inzet wordt gegeven voor de bestrijding van de criminaliteitssituatie op de Nederlandse Antillen en het duurzaam verbeteren van de rechtshandhaving. Met de uitvoering daarvan is reeds aangevangen.


1) Amigoe, "OM St. Maarten in brand gestoken", 17 januari jl., Externe link www.amigoe.com