Provincie Noord-Holland

22-2-2005

Onderwerp

Provincie stopt subsidie Patiëntenorganisatie

Marjan Hoenson

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland hebben vandaag besloten de subsidie aan de stichting Regionale Patiënten en Consumenten Platform Noord-Holland-Noord ( RPCPNHN) te beëeindigen. Reden tot dit besluit is dat de rechtbank in Alkmaar op 11 februari jl. de stichting surseance van betaling heeft verleend. De door de rechter aangewezen bewindvoerder is op dit moment in overleg met de schuldeisers en zal uiterlijk 15 mei de rechtbank laten weten of eventuele doorstart nog mogelijk is.

Het RPCP in Noord-Holland Noord verkeert al enige jaren in ernstige financiële problemen. Gedeputeerde Kruisinga, verantwoordelijk voor o.a. Zorg regelde dat vanaf 2003 er maandelijks contact was tussen de provincie en het bestuur en de directie van de stichting om verbetering in de situatie te brengen. De uitgaven werden beperkt , de stichting stelde een reddingsplan op maar dit alles mocht niet baten. Eind vorig jaar zat het RPCP-NHN met een schuld van 167.000. Even leek er nog hoop. Het bestuur stelde een saneringsregeling voor waarbij alle schuldeisers genoegen zouden nemen met terugbetaling van 18 % van de schuld ( een stille sanering). Op die manier kon het RPCP met een schone lei 2005 ingaan. Ondanks intensieve pogingen is het de stichting niet gelukt alle schuldeisers mee te krijgen. Begin februari vroeg het RCPC-NHN surseance van betaling aan bij de rechtbank in Alkmaar.

Gedeputeerde Kruisinga betreurt de gang van zaken maar vertrouwt erop dat na de uitspraak van de curator de belangenbehartiging van inwoners van Noord-Holland-Noord, in welke vorm dan ook kan worden voortgezet. Bij het RPCP in Den Helder werken zeven mensen. Zij behandelen individuele klachten op ieder terrein van zorg en doen aan collectieve belangenbehartiging richting zorgaanbieders.