Gemeente Heemskerk


WOZ-beschikking en OZB-aanslag 2005

HEEMSKERK Binnenkort ontvangen de meeste inwoners van Heemskerk de nieuwe WOZ-beschikking. Die is dit jaar voor het eerst gecombineerd met de OZB-aanslag. Op de WOZ-beschikking staat de nieuwe waarde van de woning, zoals die geldt voor het tijdvak 2005 tot en met 2006. De WOZ-waarde stijgt in de meeste gevallen aanzienlijk, maar leidt niet automatisch tot een veel hogere aanslag van de Onroerende Zaakbelasting.

De nieuwe waardering van woningen is bepaald naar het prijsniveau per
1 januari 2003. De vorige waardepeildatum was 1 januari 1999. In de tussenliggende periode is de waarde van woningen fors gestegen. Die waardeontwikkeling komt tot uitdrukking in de WOZ-waarde zoals die voor het tijdvak 2005-2006 is vastgesteld.
Een hogere WOZ-waarde leidt niet automatisch tot een hogere aanslag voor de Onroerende Zaakbelasting (OZB). De Heemskerkse gemeenteraad besloot namelijk al eerder om de waardestijging van woningen te compenseren door de tarieven voor de OZB aanzienlijk te verlagen. In individuele gevallen kan er, afhankelijk van de waardeontwikkeling van het object, wel een verschil bestaan met het bedrag dat vorig jaar nog betaald werd.
Of de waarde juist is vastgesteld kunnen inwoners van Heemskerk onder meer beoordelen aan de hand van het taxatieverslag. Daarin staat aangegeven met welke panden, die rond de waardepeildatum zijn verkocht, de woning is vergeleken. Het taxatieverslag van alle woningen is on line in deze website op te vragen. Klik op de knop leven en wonen. Kies belastingen en open vervolgens het WOZ-loket. Bij het onderdeel uw objecten kan het taxatieverslag van de eigen woning worden ingezien.
Wie niet over internet beschikt of wie de taxatie van een bedrijfspand wil opvragen, kan taxaties opvragen bij de gemeente.

Bezwaarschrift
Wie het niet eens is met de vastgestelde waarde kan een bezwaarschrift indienen. Dat moet schriftelijk en binnen zes weken na dagtekening van de WOZ-beschikking/OZB-aanslag.
Het bezwaarschrift moet worden gemotiveerd. De bezwaarmaker moet dus aangeven waarom hij het niet eens is met de vastgestelde waarde of waarom hij meent ten onrechte te zijn aangeslagen voor de onroerende-zaakbelasting.
Het indienen van een bezwaarschrift tegen de waardebepaling heeft niet altijd zin. Met ingang van 2005 geldt er binnen bepaalde grenzen een wettelijk vermoeden omtrent de juistheid van de WOZ-waarde. De WOZ-waarde, wordt na het indienen van een bezwaar alleen door de gemeente verlaagd als blijkt dat de waardeverlaging een bepaald bedrag (de wettelijke marge) heeft overschreden.

In het onderstaande schema is aangegeven hoe de wettelijke marge is vormgegeven.
WOZ-waarde van uw pand: waardeverlaging bedraagt minimaal: lager dan 200.000 5% van de WOZ-waarde
van 200.000 tot 500.000 4% van de WOZ-waarde, met een minimum van 10.000
van 500.000 tot 1.000.000 3% van de WOZ-waarde, met een minimum van 20.000
vanaf 1.000.000 2% van de WOZ-waarde, met een minimum van 30.000 en een maximum van 100.000

Het heeft alleen zin om bezwaar tegen de waarde in te dienen, als de eventuele waardeverlaging tenminste het in de tweede kolom genoemde bedrag is.