Gemeente Hengelo

Invoering nieuwe Wet Inburgering gaat ten koste van Hengelose aanpak

Medio 2006 nieuwe wet van kracht

Het gemeentebestuur van Hengelo is zeer bezorgd over de invoering van de nieuwe Wet Inburgering. In 2006 wordt de nieuwe wet van kracht. In deze wet wordt o.a. de regierol van de gemeente drastisch teruggebracht en krijgt de inburgeraar een veel grotere eigen verantwoordelijkheid. Hengelo vreest dat door de nieuwe maatregelen de doeltreffende aanpak van het huidige Hengelose inburgeringsmodel verloren gaat.

Huidige aanpak inburgering in Hengelo

In de gemeente Hengelo burgeren ieder jaar ongeveer 115 nieuwkomers en 75 oudkomers (personen die zich voor 1 oktober 1998 vanuit het buitenland in Nederland gevestigd hebben) in. Hengelo heeft een eigen aanpak voor inburgering ontwikkeld: Inburgering Plus. Die aanpak houdt in dat inburgeraars de mogelijkheid hebben na hun verplichte inburgeringstijd langer door te gaan met taalles, dikwijls in combinatie met praktijkscholing of werkervaring. Het resultaat is een betere beheersing van de Nederlandse taal. Dat vergroot weer de kans op het vinden van een baan of op het behalen van een diploma in het beroepsonderwijs. Inburgering Plus betekent ook dat inburgeraars intensief begeleid worden. Dit voorkomt dat inburgeraars te vroeg stoppen met hun traject. Het uitvalpercentage in Hengelo (9%) is beduidend lager dan het landelijk gemiddelde (15%). Inburgering Plus is een samenwerking van de gemeente met Bureau Inburgering (SCALA), ROC van Twente en Bureau Integratie Nieuwkomers (Carint).

Gevolgen nieuwe wet voor Hengelo

Bijna de helft van het huidig aantal inburgeraars wordt zelf verantwoordelijk voor het behalen van het inburgeringsexamen. De gemeente heeft voor hen alleen een afstandelijke, controlerende taak. De trajectbegeleiding komt te vervallen. De nadruk op de eigen verantwoordelijkheid van de inburgeraar heeft als gevolg dat de gemeente het zicht op het verloop van het traject kwijtraakt. De gemeente verwacht dat het vaker zal voorkomen dat deelnemers in hun inburgeringsperiode in de problemen komen door al dan niet legitiem verzuim en onvoldoende gekwalificeerd aanbod.

Enkele feiten:

* Per jaar circa kent Hengelo 400 lopende inburgeringstrajecten, bij een jaarlijkse instroom van circa 190. In de nieuwe situatie zal bijna 50% van die inburgeraars zelf een traject moeten inkopen;


* Het gemiddelde taalniveau na het Plus-traject ligt ruim boven taalniveau 2. (Niveau 2 of hoger is onontbeerlijk voor een goede uitgangspositie op de arbeidsmarkt of in een vervolgopleiding.) Na het wettelijk voorgeschreven 12 maandelijkse traject wordt dat gemiddelde van niveau twee ook landelijk niet gehaald;


* Met ingang van 1 januari 2006 vervalt de financiële dekking voor het Plus-deel van inburgeringstrajecten (dat zijn jaarlijks 250 trajecten).