Afdeling Communicatie TROS/AVRO
Hilversum, 22-02-2005

MIDDENINKOMENS ZIEN KOOPKRACHT VERDER DALEN

De koopkracht van middeninkomens daalt veel sterker dan het kabinet wil doen geloven. Uit nieuwe cijfers van de vakcentrale MHP (voor middengroepen en hoger personeel), die vanavond in TWEEVANDAAG worden bekendgemaakt, blijkt dat de middeninkomens er maar liefst één procent meer op achteruit gaan dan minister De Geus in december nog berekende.

Volgens econoom E. Haket van MHP heeft minister De Geus van Sociale Zaken de Tweede Kamer fout voorgelicht over de koopkrachtcijfers. Haket zegt in TWEEVANDAAG dat De Geus bij de berekening van het koopkrachtverlies bewust aan de lage kant is gebleven. "De Geus ging er in september van uit dat de ziektekostenpremies met 4,5 procent zouden stijgen. Later werd duidelijk dat die stijging veel hoger zou uitpakken. In december kwam De Geus met een nieuwe raming van +8 procent. Terwijl de verzekeraars toen al riepen dat de premies tot 13 procent zouden stijgen. We weten inmiddels dat de stijging rond de 10 procent ligt. Als je altijd de laagste kant kiest, dan is dat toch bewust beleid," aldus Haket.

De middeninkomens hebben dus één procent minder te besteden dan minister De Geus in december nog liet weten. De minister ging toen uit van ­1,25 procent. Uit de cijfers van MHP blijkt nu dat de middeninkomens op een verlies zitten van 2,4 procent.

Het gaat om zo'n drie miljoen huishoudens. Ze verdienen tussen de 29.000 en 59.000 euro bruto per jaar. De politiek is vooral bezig met de koopkracht van de minima, vindt Haket. Volgens hem zijn de middeninkomens het kind van de rekening. Haket spreekt in TWEEVANDAAG van kiezersbedrog.

Zie ook: www.tweevandaag.nl

(Onderwerpen onder voorbehoud)




TweeVandaag