Gemeente Schiedam


Onderwijsambtenaren gaan stage lopen bij Schiedamse scholen en instellingen

Medewerkers van de gemeentelijke dienst Educatie willen het onderwijsveld en de stad waarvoor zij werken beter leren kennen door stage te lopen bij diverse Schiedamse scholen en instellingen. Zij vinden dat ze zich op die manier beter kunnen inleven in wat er buiten de kantoren van de eigen dienst speelt. Hierdoor kunnen zij hun ondersteuning en dienstverlening verbeteren.

Hoe kun je voor kinderen werken als je ze niet in hun eigen omgeving ontmoet? Hoe kun je goed met je relaties in de gemeente samenwerken als je de achtergronden van elkaars werk onvoldoende kent? Dit soort vragen kwamen naar voren bij het opstellen van een nieuw afdelingsplan van de dienst Educatie voor 2005. Onder de medewerkers van de dienst leeft nadrukkelijk de wens om zelf naar hun relaties te gaan om te ervaren hoe zij in de praktijk werken: een maatschappelijke stage.

De medewerkers van deze ambtelijke dienst verrichten diverse adviserende en ondersteundende taken op het gebied van onderwijs. Ze zijn bijvoorbeeld betrokken bij de nieuwbouw, verbouw of onderhoud van schoolgebouwen en gymzalen, de inrichting van schoolpleinen, het onderwijsachterstandenbeleid en de volwasseneneducatie. Bij hun dagelijkse werkzaamheden hebben zij veel contact met scholen, instellingen, maatschappelijke organisaties en andere gemeentelijke afdelingen. In veel gevallen verlopen de contacten via telefoon¿ en emailverkeer of afspraken en overlegt men in het kantoorgebouw van de Dienst Educatie aan de Piersonstraat te Schiedam.

Dat gaat nu veranderen. De dienst Educatie heeft scholen en instellingen gevraagd zich aan te melden als ¿stageadres¿ voor één of meerdere medewerkers van de dienst Educatie. Het is de bedoeling dat gedurende een halve of hele dag actief meegewerkt wordt binnen de aangeboden stageplek. De eerste reacties zijn positief en de eerste aanmeldingen zijn al binnen. Een greep uit de aanmeldingen: de leerlingen van het speciaal basisonderwijs daadwerkelijk leren kennen, meedraaien op de schooladministratie van een school, ervaring opdoen bij de Stadswinkel, zelf eens les geven op een school voor voortgezet onderwijs. Binnenkort zullen de eerste contacten gelegd gaan worden en starten de stagebezoeken.