Gemeente Zeist

Postbus 513 3700 AM Zeist telefoon (030) 6987911 fax fax (030) 6914944 envelop zeist@zeist.nl kaart cirkeldiagram bevolkingspiramide

Introductie

De gemeente houdt zich onder meer bezig met onderzoek en statistiek. Een waardevol instrument want door middel van van het uitvoeren van enquêtes en onderzoeken en het analyseren van bestaande onderzoeksgegevens, wordt het gemeentelijk beleid waar nodig bijgestuurd.

Zo wordt de buurt- en wijkvergelijking opgesteld. Dit is een rapportage waarin de buurten en wijken van de gemeente in kwantitatief opzicht met elkaar worden vergeleken op het gebied van demografische en sociale kenmerken. Ook de woningvoorraad wordt daarin meegenomen.

Eenmaal per twee jaar wordt in de eerste helft van het jaar de stadspeiling gehouden. Dit is een enquête die wordt verstuurd naar een representatieve groep inwoners van de gemeente. Representatief wil zeggen dat deze groep overeenkomt met de samenstelling van de gehele gemeente. De stadspeiling is een onderzoek naar alle aspecten van het gemeentelijk beleid zoals het groenonderhoud, veiligheid, aan- of afwezigheid van bepaalde voorzieningen, communicatie met de inwoners, etc.

Verder wordt jaarlijks het Statistisch zakboek uitgegeven. Hierin staan cijfers (ook in grafieken en tabellen) over de bevolkingsopbouw, woningbouw, openbare orde en veiligheid, onderwijs, cultuur en recreatie en nog veel meer.

Voor overige onderzoeksgegevens kunt u contact opnemen met de medewerkers van de stafafdeling Strategisch beleid, tel. 030 6987 449 of -448.

Voor landelijke statistische gegevens, ga dan naar de site van het Centraal Bureau voor de Statistiek.