Ministerie van Buitenlandse Zaken

van het lid Herben over het aantal Nederlanders dat in een buitenlandse cel vastzit

Beantwoording kamervragen van het lid Herben over het aantal Nederlanders dat in een buitenlandse cel vastzit

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Binnenhof 4

Den Haag

Directie Consulaire Zaken

Afdeling Consulair-Maatschappelijke Zaken

Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061

2500 EB Den Haag

Datum

22 februari 2005

Behandeld

Jeanine de Vos

Kenmerk

DCZ/CM-JdV

Telefoon

070-348 47 70

Blad


1/5

Fax

070-348 52 56

Bijlage(n)

dcz-cm@minbuza.nl

Betreft

Beantwoording vragen van het Kamerlid Herben over het aantal Nederlanders dat in een buitenlandse cel vastzit

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door Kamerlid Herben (LPF) over het aantal Nederlanders dat in een buitenlandse cel vastzit. Deze vragen werden ingezonden op 2 februari 2005 met kenmerk 2040507450.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Dr. B.R. Bot

Antwoord van de heer Bot, minister van Buitenlandse Zaken op vragen van het lid Herben (LPF) over het aantal Nederlanders dat in een buitenlandse cel vastzit

Vraag 1

Bent u bekend met het bericht Meer Nederlanders vast in buitenland? 1)

Antwoord

Ja.

Vraag 2

Hoe komt het dat er een recordaantal van 2352 Nederlanders in een buitenlandse cel vastzit? Wat bent u voornemens te doen om dit aantal te verminderen?

Antwoord

In de jaren 90 heeft zich een grote stijging in het aantal Nederlands gedetineerden in het buitenland voorgedaan. Was er in 1993 nog sprake van 1000 Nederlandse gedetineerden in het buitenland, in het jaar 2000 is dit aantal verdubbeld. Daarna is de stijging enigszins afgevlakt; van 2000 gedetineerden in 2000 naar 2362 (stand van 3 februari jl.).

Circa 80% van de Nederlandse gedetineerden in het buitenland is gearresteerd in verband met drugsdelicten. Om potentiële drugssmokkelaars te ontmoedigen, heeft het Ministerie van Buitenlandse Zaken voorlichtings- en preventieactiviteiten gestart waarbij indringend gewezen wordt op de ernstige risicos en consequenties van drugsbezit en drugshandel.

Binnenkort zal een voorlichtingsfolder verschijnen met bijbehorende poster. Bovendien is met diverse intermediaire organisaties (o.a. Trans Logistiek Nederland, Delinquentie en Samenleving, Stichting Reclassering Nederland en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten) contact gezocht om ook via deze instellingen te waarschuwen voor de risicos van arrestatie wegens drugssmokkel (slechte omstandigheden in gevangenissen, lange straffen, negatieve gevolgen voor familie en de vaak moeizame terugkeer in de maatschappij). Daarnaast zal een voorlichtingsfilm met een soortgelijke boodschap worden gemaakt die eveneens breed zal worden ingezet. Tenslotte werkt het ministerie aan een speciale website met gerichte informatie over de gevaren van drugssmokkel.

Vraag 3

Deelt u de mening dat het zinvol zou zijn om, alvorens de campagne specifiek gericht op potentiële drugssmokkelaars, die vóór de zomer gepland staat, van start te laten gaan, te onderzoeken waarom er veel meer Nederlanders vastzitten in buitenlandse gevangenissen dan een aantal jaar geleden en de uitkomsten van dit onderzoek te verwerken in de campagne? Zo ja, bent u voornemens een dergelijk onderzoek in te stellen?

Antwoord

Ter voorbereiding van de genoemde voorlichtingsactiviteiten heeft het ministerie in de zomer van 2004 in samenwerking met een aantal ambassades en consulaten-generaal een enquête gehouden onder een groot aantal Nederlandse gedetineerden met als doel gegevens te verkrijgen over de persoonlijke interesses en achtergrond van Nederlandse drugssmokkelaars. De huidige campagne is specifiek gebaseerd op het met behulp van de enquête opgestelde profiel van potentiële drugssmokkelaars. Een aanvullend speciaal onderzoek naar de reden van de stijging van het aantal gedetineerden acht ik, mede in dit licht, overbodig.

Vraag 4

Hoeveel van het aantal Nederlandse gedetineerden in het buitenland bezit de dubbele nationaliteit?

Antwoord

Circa 850 van de 2362 Nederlandse gedetineerden in het buitenland bezit de dubbele nationaliteit (circa 35 %). In totaal is ongeveer de helft van niet-Nederlandse afkomst.

Vraag 5

Is u inmiddels bekend hoeveel van de Nederlandse gedetineerden in het buitenland al eerder met de Nederlandse justitie in aanraking zijn geweest? Zo neen, deelt u de mening dat het zinvol zou zijn om deze informatie door middel van een onderzoek te verkrijgen en de uitkomst hiervan te verwerken in eerdergenoemde campagne? Zo neen, waarom niet?

Antwoord

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft hierover geen informatie. Ik acht het ook niet mijn taak om na te gaan of de gedetineerden die door mijn medewerkers worden begeleid al eerder in aanraking zijn geweest met de Nederlandse Justitie. Gegevens hieromtrent zullen dan ook niet in de voorlichtingsactiviteiten gericht op de potentiële drugssmokkelaar worden meegenomen.


1) Algemeen Dagblad, 28 januari jl.