Ernst & Young

Grote diversiteit in financiële prognoses van beursgenoteerde ondernemingen

Amsterdam, 22 februari 2005 - Het aantal winstwaarschuwingen door beursgenoteerde ondernemingen in Nederland daalde in 2004 naar 23, ruim de helft minder dan in 2003 toen door de beursfondsen nog 47 winstwaarschuwingen werden afgegeven. Dat concludeert Ernst & Young in haar kwartaalonderzoek naar financiële prestatie-indicatoren door ondernemingen genoteerd aan de Amsterdamse Euronext.

Voor het kwartaalonderzoek kijkt Ernst & Young vanaf 2004 niet alleen naar winstwaarschuwingen maar ook naar de financiële prognoses die ondernemingen afgeven. "De tegenwoordig gewenste eenduidigheid in prestatie-indicatoren, bijvoorbeeld het winstcijfer, zou ook doorgetrokken moeten worden naar prognoses", stelt Geert-Jan van Logtestijn, partner bij Ernst & Young Transaction Advisory Services. "De markt vraagt naar eenduidigheid om vergelijkbaarheid mogelijk te maken. In het onderzoek over 2004 constateren we echter grote diversiteit in de financiële prognoses."

Conclusies

· Van de 160 ondernemingen die op enig moment in 2004 een notering aan de Euronext in Amsterdam hadden, gaven 63 ondernemingen (39 procent) geen enkele vorm van een prognose af;

· Van de 97 ondernemingen die wel een prognose afgaven, noemden 57 ondernemingen (59 procent) geen exacte financiële einddoelen, maar omschreven de verwachtingen in meer algemene bewoordingen als, beter dan, tenminste beter of ongeveer gelijk aan;

· Van die 97 ondernemingen brachten er 75 (77 procent) een positieve verwachting naar buiten: een stijging van de omzet en / of het resultaat.

Bijstellingen
Uit het onderzoek bleek ook dat in 2004 in totaal 44 keer een prognose is bijgesteld, 21 keer was er sprake van een positieve bijstelling en in 23 gevallen vond er een bijstelling naar beneden plaats (winstwaarschuwing). Van Logtestijn hierover: "Het aantal winstwaarschuwingen laat zien dat er ook vorig jaar marktomstandigheden waren die moeilijk in te schatten zijn voor bestuurders. Denk aan de daling van de dollar, de daling van de zalmprijzen, de gevolgen van de ziektes in de vleesindustrie of de supermarktoorlogen."

Sectoren
De sector voeding & gezondheid gaf in 2004 het grootste aantal winstwaarschuwingen af. Het was tevens de enige sector waar een toename viel waar te nemen ten opzichte van het jaar ervoor (zes in 2004 tegenover vijf in 2003). Alle andere sectoren hadden minder winstwaarschuwingen. In de sector IT dienstverlening viel het laagste aantal winstwaarschuwingen te noteren sinds het begin van het onderzoek in het jaar 2000. In 2004 gaven bedrijven uit deze sector drie winstwaarschuwingen af tegen bijvoorbeeld negentien in 2001 en veertien in 2002.

Reacties aandelenbeurs
De aandelenbeurs reageerde in 2004 minder heftig op een winstwaarschuwing dan in 2003. De gemiddelde omvang van de koersdaling na een winstwaarschuwing was in 2004 6,1 procent. In 2003 was dit nog 9,6 procent. Het onderzoek keek ook naar de oorzaak van winstwaarschuwingen. Van Logtestijn: "Bedrijven noemden in 2004 de verslechterende marktomstandigheden het meest als oorzaak van de winstwaarschuwing. In 40 procent van de gevallen werd deze oorzaak genoemd. In 2003 lag deze oorzaak nog ten grondslag aan 60 procent van de winstwaarschuwingen."

Jaarcijfers
Van de 51 ondernemingen die tijdens de publicatie van de (voorlopige) jaarcijfers met een prognose kwam, waren twaalf ondernemingen (24 procent) genoodzaakt een winstwaarschuwing af te geven. Van de 28 ondernemingen die pas tijdens de publicatie van de 2Q/1H cijfers met een prognose kwamen, moesten toch nog zes ondernemingen (21 procent) met een winstwaarschuwing komen.

Over het onderzoek
Ernst & Young analyseert sinds eind 2000 ieder kwartaal de winstwaarschuwingen en financiële prognoses van in Nederland beursgenoteerde bedrijven. Het betreft een analyse van winstwaarschuwingen en prognoses in een bepaalde periode en niet óver een bepaalde periode. Ernst & Young bekijkt zaken als aantal winstwaarschuwingen en prognoses winstwaarschuwingen per sector, beurscategorieën waar de bedrijven genoteerd zijn, de gemiddelde koersdaling en gecommuniceerde maatregelen naar aanleiding van de waarschuwing.

Meer informatie
Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u terecht bij Geert-Jan van Logtesteijn van Ernst & Young Transaction Advisory Services, telefoon 020 549 73 92 of bij onze woordvoerder Toby Ellson, telefoon 010 406 53 64 of 06 29 08 47 62.