Gemeente Roggel en Neer

22/02/2005
Commotie over bomenkap Roggelse beek

Waterschap Peel en Maasvallei wil de Roggelse beek in de dorpskern herinrichten. De plannen hiervoor zijn tijdens een drukbezochte informatieavond afgelopen oktober toegelicht. Ook op deze pagina heeft u hierover kunnen lezen.
Het is de bedoeling dat de rechte beek weer gaat slingeren en dat het een beek wordt waarvan mensen echt kunnen genieten. Straks zullen er langs de slingerende beek weer groenstroken te zien zijn, bankjes voor wandelaars en een natuurvijver. Ook de stuw bij de Brugstraat zal verdwijnen, zodat er bij hoge afvoeren een einde komt aan de huidige wateroverlast in kruipruimtes van omwonenden. Bovendien zal door het verwijderen van de stuw de stroomsnelheid in de beek verbeteren, waardoor vissen zich weer vrij kunnen bewegen.

Om de plannen te kunnen uitvoeren, moeten er helaas enkele bomen worden gekapt. Het waterschap (en de gemeente) heeft gemerkt dat dorpsbewoners verknocht zijn aan de bomen in hun dorp en zich zorgen maken over de bomenkap. Ook in Dagblad de Limburger is hierover bericht. Het waterschap kan zich die ongerustheid goed voorstellen. Daarom wil het de plannen nogmaals verduidelijken.

Waarom is bomenkap nodig?
De Roggelse beek stroomt dwars door de dorpskern van Roggel. Om de beek te kunnen laten meanderen (slingeren) in deze bebouwde omgeving, is ruimte nodig. In de plannen voor herinrichting van de beek is rekening gehouden met oude waardevolle bomen, zoals de bomen bij het gemeentehuis. Deze (met name inheemse soorten) blijven staan. Bij het aanvragen van de benodigde kapvergunning is bekeken of er nog meer bomen bespaard kunnen blijven. Mede naar aanleiding van vragen van verontruste bewoners hierover.

Aangepast plan
De Roggelse Beek in de oude situatie
Het waterschap heeft de ongerustheid van de Roggelse bevolking ter harte genomen. De plannen zijn inmiddels - in samenwerking met enkele buurtbewoners - zodanig bijgesteld, dat een aantal larixen en een es langs de Beeklaan kunnen blijven staan. Dit geldt ook voor de tamme kastanje langs de Apollolaan. Ook een groot deel van de wezige moerascypressen kan behouden blijven. De gemeente zal de vleugelnoten herplanten in de wijk Pasveld. Het waterschap zal dat doen met een moeraseik.
Het waterschap heeft op die manier geprobeerd zoveel mogelijk bomen te sparen, maar om de beek de benodigde ruimte te kunnen geven moeten er toch bomen gekapt worden. Maar duidelijk is wel, dat na uitvoering van het herinrichtingsplan er zich ook weer diverse inheemse boomsoorten zullen vestigen. Het totaal aantal bomen zal zeker niet afnemen.

Waarom herinrichten?
Vroeger werden veel beken (waaronder de Roggelse beek) rechtgetrokken. Dit gebeurde om het water zo snel mogelijk af te voeren. Tegenwoordig zijn we tot het inzicht gekomen dat het beter is om het water juist langer vast te houden (om zo verdroging tegen te gaan). Daarom is herinrichting nodig. Wanneer de beek weer z'n gang mag gaan en zijn loop (bedding) kan blijven verleggen komt dat planten en dieren ten goede. Buitenbochten kunnen weer afkalven en binnenbochten weer aanslibben. Ook de stroomsnelheid van de beek zal na herinrichting veranderen. Dit is voor veel beekdieren noodzakelijk om te kunnen overleven.
Benedenstrooms van de kern Roggel heeft het waterschap de beek drie jaar geleden al op de schop genomen. Dit heeft een fantastisch stukje natuur opgeleverd. Zo is hier al te zien wat de resultaten van beekherstel zijn. Verdwenen flora en fauna zijn zich hier langzaam maar zeker aan het herstellen.

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met projectleider T. Heijligers van het Waterschap Peel en Maasvallei, tel. 077 - 3891111 of met de gemeente Roggel en Neer, tel. 0475 - 499599.