Rijn & Venen, 10.15 uur

Utrecht 22-02-2005 - Nieuwsberichten district Rijn & Venen

Valse naam

BREUKELEN Op maandagmiddag is een 38-jarige automobilist uit Hilversum aangehouden.

Omstreeks 15.40 uur zagen agenten de automobilist rijden zonder het dragen van zijn autogordel. Hierop hebben zij hem staande gehouden. De man kon geen rijbewijs of ander legitimatiebewijs tonen. Ook kon hij geen andere bewijzen tonen waarop zijn naam gemeld stond. Agenten kregen het vermoeden dat hij een valse nam had opgegeven. De agenten hebben hem hierop aangehouden. Na onderzoek op het bureau bleek dat hij inderdaad een valse naam had opgegeven en dat hij gesignaleerd stond. De verdachte is overgedragen aan regiopolitie Hollands Midden. De man heeft bekeuringen gekregen voor het niet dragen van de gordel, voor het opgeven van een valse naam, het rijden zonder rijbewijs en voor het rijden zonder verzekering.

Banden van politieauto vernield

NIEUWERSLUIS - Van een opvallende politieauto van het district Rijn&Venen zijn op maandag 21 februari tussen 15.00 en 16.20 uur banden vernield.

De politieauto stond geparkeerd op een parkeerplaats langs de Rijksstraatweg. De bestuurder; een politieman van het wijkteam Breukelen-Abcoude-Loenen, hield in de omgeving van de parkeerplaats op het verkeer van de Rijksstraatweg een controle. Toen hij terugkeerde bij de politieauto, constateerde hij dat er meerdere banden van de politieauto lek waren. Na onderzoek bleek dat de banden opzettelijk waren vernield met vermoedelijk een scherp voorwerp.

De politie vraagt mogelijke getuigen van dit voorval zich te melden via het telefoonnummer 0900 - 8844. Het doorgeven van informatie over een mogelijke dader mag ook via de anonieme tiplijn M op het telefoonnummer 0800 - 7000.

Kritiek geen verband met staande houdingen

MIJDRECHT - In een recente uitzending van de regionale televisiezender RTV-Utrecht werd door een 61-jarige inwoner van Mijdrecht een verband gelegd tussen het optreden van de politie van het wijkteam De Ronde Venen enerzijds en het uiten van kritiek door de Mijdrechter anderzijds. De Mijdrechter vond dat de politie op woensdag 15 december 2004 buiten proportie was opgetreden toen hij als bestuurder met veel machtsvertoon werd staande gehouden op verdenking van het rijden in een personenauto tijdens een ontzegging van de rijbevoegdheid. De Mijdrechter had in het openbaar kritiek geuit op de politie en op de wijkchef De Ronde Venen in het bijzonder. Zijn kritiek richtte zich op het feit dat de politie niet daadkrachtig genoeg op zou treden tegen de handel in en het bezit van verdovende middelen in de gemeente De Ronde Venen en vermoedde nu dat hij door het uiten van zijn kritiek werd staande gehouden.

De politie van het district Rijn&Venen wil, nu de Mijdrechter zelf de publiciteit heeft gezocht, een feitelijk relaas geven van de omstandigheden van zijn staande houdingen en de aanleiding van het opmaken van diverse processen-verbaal wegens het rijden tijdens zijn ontzegging van de rijbevoegdheid om motorvoertuigen te mogen besturen.

Door de rechtbank Utrecht werd de Mijdrechter eind 2003 veroordeeld tot een ontzegging van de rijbevoegdheid. In februari 2004 werd geconstateerd dat de Mijdrechter tijdens zijn ontzegging als bestuurder van een personenauto optrad. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt. De Mijdrechter verklaarde bewust als bestuurder te zijn opgetreden, terwijl hij wist dat hem de rijbevoegdheid was ontzegd. De Mijdrechter verklaarde zich aan de resterende ontzegging van de rijbevoegdheid te houden en niet meer als bestuurder op zou treden. Echter op de dag dat hij deze verklaring tijdens zijn verhoor aflegde, werd hij drie uur later weer als bestuurder rijdend in een personenauto aangetroffen.

Ondanks het feit dat de Mijdrechter wist dat hem de rijbevoegdheid was ontzegd, werd hij in december 2004 opnieuw als bestuurder van een personenauto staande gehouden. Wederom werd er proces-verbaal opgemaakt. In verband met recidive werd kontakt opgenomen met Justitie. De Officier van Justitie besloot om de personenauto waarin de Mijdrechter reed in beslag te nemen.

De staande houdingen van de Mijdrechter hebben niets te maken met de door hem geuite kritiek, maar is een rechtstreeks gevolg van de keuze van de Mijdrechter om een uitspraak van de rechter bewust naast zich neer te leggen. De consequenties hiervan zijn staande houding, inbeslagname van de personenauto en het opmaken van een proces-verbaal.