Delft, 18 februari 2005
Pb. 017 / 2005
Bereiding drinkwater kan beter
De bedrijfsvoering van drinkwaterzuiveringsinstallaties in Nederland kan aanzienlijk worden verbeterd. Computermodellering van de zuiverings-processen in combinatie met on-line monitoring en real-time besturing is daarvoor het recept. Dit leidt tot een betere waterkwaliteit, en verlaging van de zuiveringskosten en de uitstoot in het milieu. Dat stelt onderzoeker Luuk Rietveld, die op 22 februari op dit onderwerp promoveert aan de TU Delft.
Rietveld constateert in het algemeen dat de bedrijfsvoering van drinkwaterzuiverings-installaties nog vooral is gebaseerd op ervaring. De waterkwaliteit wordt gemonsterd om te bewijzen dat de kwaliteitsnormen worden gehaald en soms worden laboratoriumtesten uitgevoerd om bijvoorbeeld de dosering van chemicaliën te bepalen. Dit soort gegevens worden echter zelden gebruikt om de dagelijkse besturing te verbeteren en verdwijnen doorgaans in een bureaula.
De Delftse onderzoeker pleit daarom voor een meer wetenschappelijke aanpak. Computermodellering van de zuiveringsprocessen aan de hand van wiskundige vergelijkingen, in combinatie met on-line monitoring en real-time besturing is daarvoor het recept. Voordeel is daarbij dat de verschillende stappen in het zuiveringsproces goed zijn te beschrijven met dezelfde soort wiskundige vergelijkingen.
Rietveld onderzocht drie zeer verschillende gevallen uit de praktijk van de drinkwaterzuivering in Nederland. In alle drie de gevallen concludeerde hij dat zijn aanpak voor verbeteringen in de bedrijfsvoering zorgde. In een geval bij Waterleidingbedrijf Amsterdam bleek na modellering bijvoorbeeld dat tijdens het onthardingsproces minder chemicaliën gebruikt kunnen worden als de reactoren beter worden benut. Dit leidt tot een betere waterkwaliteit, minder milieunadelen en lagere operationele kosten.
Rietveld verwacht dat de wiskundige modellen in de toekomst meer en meer zullen worden toegepast, mede doordat de ontwikkelingen in de computerwetenschappen, pc-technologie en modelleringstechnieken steeds betere resultaten opleveren.
Technische Universiteit Delft