NEN



Definitieve norm voor eindcontrole na asbestverwijdering

Delft - NEN 2990 is nu definitief verschenen, na verwerking van het commentaar op het normontwerp. Dit is de Nederlandse norm voor de eindcontrole na asbestverwijdering. Belangrijkste wijziging is het schrappen van de eindcontrole van meerdere gelijksoortige lokaties.

De steekproefsgewijze controle behoort hiermee niet meer tot de standaardverrichtingen bij het uitvoeren van een eindcontrole. Het gaat dan om controles verricht door een laboratorium dat beschikt over een inspectieaccreditatie. De genoemde controle leidde in de praktijk vaak tot misinterpretaties.

Toepassingsgebied
Deze norm beschrijft hoe je een 'containment', afgeschermde ruimte of buitenlocatie controleert op asbesthoudende resten. Volgens de wet stel je zo vast of een locatie na sanering aan de gestelde opleveringseisen voldoet. NEN 2990 mag niet worden toegepast voor het bepalen van de asbestconcentratie in een niet-sloopsituatie.

Voor inhoudelijke informatie over deze norm(en) of over het normalisatieproces: NEN-Milieu, Caroline van Hoek, telefoon: (015) 2 690 249, e-mail: caroline.vanhoek@nen.nl.