Ingezonden persbericht


|Persbericht                                          |               |
|                                                     |               |
Bevolkingsonderzoek dikkedarmkanker kan over 2 tot 3 jaar van start

Amsterdam/Den Haag, 21 februari 2005 - Binnen drie jaar kan een landelijk bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker worden ingevoerd. De knelpunten die er nu nog zijn, kunnen en moeten binnen die termijn zijn opgelost. Tijdens een bijeenkomst op 4 en 5 februari 2005 hebben alle betrokken deskundigen geconcludeerd dat dit haalbaar moet zijn. ZonMw heeft, ook namens medeorganisator KWF Kankerbestrijding, de resultaten van deze bijeenkomst aan minister Hoogervorst van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) aangeboden.

Om de voorbereidingen voor de invoering van het landelijke bevolkingsonderzoek in gang te kunnen zetten, zal minister Hoogervorst op korte termijn een uitspraak moeten doen over de invoering van dit bevolkingsonderzoek in Nederland, stellen de deskundigen. De minister kan daarna een landelijke organisatie voor bevolkingsonderzoeken instellen die belast is met de opzet en uitvoering. De capaciteit voor vervolgonderzoek (colonoscopie) voor mensen bij wie door screening een afwijking is gevonden, schiet tekort en moet binnen 2 tot 3 jaar worden uitgebreid. Dit geldt ook voor de behandelcapaciteit.

Het College Van Zorgverzekeringen (CVZ), ZonMw en KWF Kankerbestrijding zijn bereid een expertcommissie op te richten die de voorbereidingen moet treffen voor de invoering van een landelijk bevolkingsonderzoek. Doel hiervan is om binnen 2 tot 3 jaar de laatste belemmeringen voor daadwerkelijke invoering van bevolkingsonderzoek weg te nemen.

De betrokken partijen zijn het erover eens dat de 'Faecal Occult Blood Test' (FOBT) in eerste instantie als screeningsmethode moet worden toegepast, omdat deze voor de deelnemers aan het bevolkingsonderzoek het minst belastend is en vanwege de relatief lage kosten. Screeningscentra moeten echter zo worden ingericht dat invoering van een verbeterde techniek op termijn mogelijk is.

Uit het KWF-rapport 'Vroege opsporing van dikkedarmkanker' blijkt dat door de invoering van een landelijk bevolkingsonderzoek uiteindelijk 15 à 20% minder mensen aan dikkedarmkanker zullen overlijden. KWF Kankerbestrijding ziet het als haar maatschappelijke verantwoordelijkheid om snelle invoering van een landelijk bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker te bevorderen.

Mededeling voor de redactie,