Gemeente Nijmegen

Wethouder Hirdes geeft startschot Ovatonde

Maandag 21 februari geeft wethouder Hirdes van Verkeer om 9.15 uur het startschot voor de bouwstart van de zogeheten Ovatonde, de rotonde over de autosnelweg A325, nabij Ressen. De bouw duurt tot eind 2006 en kost 9,2 miljoen en wordt na een Europese aanbesteding uitgevoerd door een aannemingscombinatie uit Apeldoorn en Elburg.

De gemeente Nijmegen heeft de aanbesteding samen met Prorail gedaan omdat de Ovatonde het spoor kruist en Prorail hiervoor exclusief verantwoordelijk is.

De aannemer, TBI Beton- en Waterbouw BV en Van Gelder, kan direct starten, omdat het terrein inmiddels vrij is gemaakt van explosieven uit de tweede wereldoorlog en de archeologische vindplaatsen in kaart zijn gebracht.

In 2005 verricht de aannemer het grondwerk. Er is een ophoging van acht meter nodig. Daarna kunnen in 2006 de vier bruggen worden aangelegd over het spoor, de fietsbaan en de twee rijbanen van de Prins Mauritssingel (A325). Voor het plaatsen van de bruggen zal te zijner tijd het spoor en de weg moeten worden afgesloten in een weekend. Voor overige werkzaamheden zijn tijdelijk versmallingen nodig en snelheidsbeperkingen.

In de definitieve situatie is de maximum snelheid voor het wegverkeer 70 km op de Prins Mauritssingel. De ongelijkvloerse kruising in de vorm van de Ovatonde is een belangrijke schakel die bijdraagt aan de bereikbaarheid van de nieuwe wijken in de Waalsprong.