Ingezonden persbericht
Arnhem, 21 februari 2005
Gelderse Milieufederatie wil klimaatbossen , te beginnen in Park Overbetuwe tussen Elst en Arnhem
De Gelderse Milieufederatie (GMF) wil dat het aan te leggen park Overbetuwe tussen Elst, Arnhem en Bemmel ruimte gaat bieden voor een klimaatbos . In een klimaatbos worden de bomen speciaal geplant ter compensatie van het broeikasgas CO2. Elders in de wereld (ondermeer in Oeganda en Ecuador) zijn klimaatbossen al een succes. De GMF vindt de tijd rijp om ook in onze eigen achtertuin dergelijke bossen aan te leggen. De betrokken overheden willen van Park Overbetuwe iets bijzonders maken. Het eerste grote Nederlandse klimaatbos zou zoiets bijzonders kunnen zijn.
De Gelderse Milieufederatie vindt dat met klimaatbossen het nuttige met het aangename kan worden gecombineerd. Bossen die niet alleen maar als doel hebben om CO2 op te nemen, maar die Gelderland ook groener maken en waar ook kan worden gerecreëerd. Bovendien maakt het de inspanningen voor een beter klimaat zichtbaar dicht bij huis. In een klimaatbos kunnen burgers en bedrijven hun CO2-gebruik compenseren door bomen te (laten) planten.
Park Over-Betuwe biedt prima mogelijkheden voor realisering van een klimaatbos: dichtbij grote bevolkingsconcentraties (Arnhem, Nijmegen en Elst) maakt de groene buffer annex klimaatbos goed zichtbaar wat burgers of bedrijven kunnen doen aan het klimaatprobleem.
Het wordt steeds duidelijker dat door toedoen van de mens het klimaat in een rap tempo aan het veranderen is. Deze verandering heeft heel veel gevolgen voor mens en natuur. Ook in Gelderland. Zo zullen we naar alle waarschijnlijkheid de komende jaren meer last krijgen van hevige regenval, wisselende rivierstanden, insectenplagen en hittegolven.
Een bijdrage aan de oplossing van het klimaatprobleem zal natuurlijk ook in Gelderland geleverd moeten worden. Zo zullen we moeten omschakelen naar een duurzame energievoorziening. Dat betekent zo min mogelijk energie gebruiken en die energie die we gebruiken zoveel mogelijk uit duurzame bronnen halen als wind, zon, water en biomassa.
Op de middellange termijn blijven we echter nog afhankelijk van de fossiele brandstoffen. Om deze voorlopig niet te voorkomen CO2 uitstoot te compenseren zijn extra bossen nodig die CO2 vastleggen, de zogenaamde klimaatbossen.
Noot voor de redactie,