FNV

ENCI accepteert alternatief plan personeel, oven blijft branden

De werknemers van cementindustrie ENCI hebben het gevecht om hun werkzekerheid gewonnen. Na een week staken sloot FNV Bondgenoten een akkoord met de directie op grond van het alternatieve plan van de ondernemingsraad.
Dat betekent dat de klinkeroven blijft branden en dat 100 van de 270 arbeidsplaatsen die de directie wilde schrappen, behouden blijven. De andere 170 banen verdwijnen zonder gedwongen ontslag. Medio 2007 toetsen de partijen of het alternatieve plan zijn doelen haalt. Als dat zo is, stopt de productie niet voor 2010. Het plan voorziet in een doelmatiger productie.

"Dit was wat wij wilden", reageert vakbondsbestuurder Hettie Kijzers. "Hoewel we niet een volledige werkgelegenheidsgarantie van vijf jaar in de wacht hebben gesleept. Toch, een fantastische akkoord. Zo zie je wat je kunt bereiken als mensen hun nek uit durven te steken."

De 350 stakers - zo goed als alle werknemers in Maastricht, Rotterdam en IJmuiden - stemden maandagmiddag tijdens een bijeenkomst bij de vestiging IJmuiden in met het akkoord. Henk van der Kolk, de voorzitter van FNV Bongenoten, sprak ze daar toe. Behalve de werknemers uit Maastricht waren ook de collega's uit Rotterdam present.

Het is een klinkend resultaat voor de werknemers die een week geleden aan vastberaden hun stakingsactie begonnen. Ze boden petities aan aan wethouder Han Hoogma van Maastricht en in Brussel aan algemeen-directeur Jacquemart van Cembene, de onderneming binnen de Heidelberg Groep waar ENCI onder valt. Die stelde donderdag nog geen handreiking te kunnen bieden.

In de petitie noemden de stakers de bedrijfseconomisch argumenten van hun werkgever om de cementoven te doven onjuist. `Maar wellicht liggen er andere motieven ten grondslag aan uw besluiten', schreven ze. `Uiteraard is dat voor ons onbespreekbaar en onverteerbaar.'

Volgens vakbondsbestuurder Hettie Kijzers is moederbedrijf Heidelberg Cement "er gewoon op uit om cementcapaciteit uit de markt te halen, wellicht om een ander bedrijf van de groep winstgevender te maken".

ENCI kondigde de reorganisatie in oktober aan. Daardoor stonden de banen van 270 van de 350 werknemers in Maastricht, Rotterdam en IJmuiden op de tocht. In september kwam het al tot een aantal spontane werkonderbrekingen om de directie onder druk te zetten om opening van zaken te geven. In december eiste FNV Bondgenoten een werkgarantie omdat de oven nog jaren winstgevend kan branden.