Stadsdeel ZuiderAmstel Amsterdam


DB akkoord met woonbotenbeleid Jachthavengebied

Het dagelijks bestuur van stadsdeel ZuiderAmstel is in zijn vergadering van 25 januari jl. akkoord gegaan met het woonbotenbeleid voor het Jachthavengebied in het Amsterdamse Bos. Voorafgaand aan het besluit van het dagelijks bestuur is er inspraak voor belanghebbenden geweest.

In het nieuwe woonbotenbeleid zijn de volgende zaken geregeld:
- optimaliseren rechtszekerheid woonbootbewoners: ligplaatsvergunningen voor onbepaalde tijd en in de toekomst mogelijkheden voor erfpacht.

- woonboten uitsluitend als dienstwoning: om het kleinschalige watersportkarakter van het Jachthavengebied te waarborgen is permanente bewoning niet toegestaan. Een uitzondering hierop vormen de woonboten die als dienstwoning gebruikt worden bij watersportbedrijven en -verenigingen.

- geen uitgifte van nieuwe ligplaatsen

- kwalitatief goede en veilige ligplaatsen: woonboten zijn aangesloten op nutsvoorzieningen en er worden eisen aan de brandveiligheid gesteld.

- flexibele vervangingsrichtlijnen: bij het vervangen van woonboten is het mogelijk om lengte in te leveren voor hoogte.
- ontwikkelen welstandsrichtlijnen: in het centraal stedelijk project 'Wonen op het water' worden welstandsrichtlijnen voor woonboten ontwikkeld die mogelijk op termijn door ZuiderAmstel worden overgenomen.

Het Woonbotenbeleid Jachthavengebied wordt ter besluitvorming voorgelegd aan de raadscommissie op 22 februari en de stadsdeelraad op
1 maart 2005.