Gemeente Beuningen


Medicijngebruik in het verkeer: onbekend en verraderlijk probleem

Aangenomen wordt dat per jaar enkele tientallen mensen in het verkeer omkomen als gevolg van medicijngebruik. Vooral slaap- en kalmeringsmiddelen blijken erg -en langdurig- gevaarlijk.

Verraderlijk en gevaarlijker dan alcohol
Bij ongeveer 10% van de verkeersongevallen speelt medicijngebruik een rol. Steeds meer mensen gebruiken geneesmiddelen. Reden te over om na te gaan of dat kwaad kan in het verkeer. Mensen die alcohol of drugs gebruiken en gaan rijden kunnen wéten dat ze een gevaar voor zichzelf en anderen vormen. Bij medicijnen is dat lang niet altijd het geval. Vooral slaap- en kalmeringsmiddelen maar ook antidepressiva, pijnstillers, spierverslappende middelen, middelen tegen allergie en middelen tegen de hoest kunnen leiden tot onhandigheid, langzamer reageren, sufheid, minder controle over je spieren, onverschilligheid en verslechterde waarneming, zonder dat u het merkt. Slaapmiddelen kunnen ook de volgende dag werkzaam blijven.

Wat te doen
Op geneesmiddelen staat soms een gele sticker met de tekst 'DIT GENEESMIDDEL KAN HET REACTIEVERMOGEN VERMINDEREN' maar wat zegt dat nu? Vraag uw arts of apotheker of u veilig kunt rijden. Zo niet, vraag dan of er misschien vervangende medicijnen bestaan waarmee dat wèl kan. Rij niet als u zich niet goed (bijvoorbeeld zweverig) voelt, zelfs al heeft uw dokter gezegd dat u met dat medicijn wel kunt rijden. Lees de bijsluiter van de medicijnen; let er daarbij ook op hoe lang eventuele gevaarlijke effecten aanhouden.

Op de sticker staat ook: 'PAS OP met alcohol'. Daar had beter kunnen staan: 'NOOIT RIJDEN MET EEN COMBINATIE VAN ALCOHOL, DRUGS EN/OF MEDICIJNEN!' Een folder over medicijngebruik en verkeer is te downloaden via de website van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland.