Nederlandse Vereniging van journalisten

Nieuwsbrief cao 2004/2005 NVJ, CNV, UNIE
Hoe zit het nu werkelijk met de cao?
(21 februari 2005)

Even de feiten op een rijtje:


1. Als werkgevers graag een cao tot stand zouden brengen, dan hadden ze niet de cao opgezegd waardoor we nu effectief zonder cao zitten.
2. Vanaf februari 2004 proberen de bonden een aantal cao-voorstellen bespreekbaar te maken ter verbetering van de positie van tijdelijke contractanten, doorstroming binnen het loongebouw en invoering van redactiestatuten.

3. Deze voorstellen zijn door werkgevers tot op de dag van vandaag onbeantwoord gelaten.

4. Werkgevers kwamen met een aantal tegenvoorstellen, die opgeteld een salarisverslechtering betekenen van 10 tot 12%!! Werkgevers noemden deze voorstellen: "modernisering van de cao"

5. Werkgevers wensen alleen over de voorstellen van de bonden te praten, als daarbij ook hun cao-afbraakplannen behandeld kunnen worden.

6. Voor de tussenliggende, inmiddels grotendeels verstreken, periode bieden werkgevers alleen een verslechtering van de cao, te weten: 1,5 jaar lang geen enkele loonsverhoging (bij koopkrachtverlies per januari 2005 van opgeteld 3,7 %) en een beperking van de loonuitkering in het tweede ziektejaar.

Als het werkgevers ernst is met een goede cao voor hun medewerkers, dan is een simpel briefje aan de bonden voldoende, waarin zij aangeven dat:

- Over de door bonden gedane voorstellen per direct afspraken gemaakt kunnen worden.

- Dat aan modernisering van de cao geen bezuinigingsdoelstelling wordt gekoppeld,

- Dat over 2005 in ieder geval weer een loonsverhoging bespreekbaar is

Wij voorkomen graag acties, maar dan dienen de werkgevers hun medewerkers wel serieus te nemen!

Thomas Bruning, NVJ Steffe Bak, CNV media
Marc Visch, NVJ Robert Schuurman, Unie
reacties: omroep@nvj.nl