Gemeente Utrecht

Nominatie Utrecht voor schoonheidsprijs 2005

De gemeente Utrecht heeft zich, bij monde van wethouder Openbare Ruimte Jan van Zanen, kandidaat gesteld voor de schoonste gemeente van Nederland. Utrecht gaat de uitdaging aan te laten zien dat in samenwerking met inwoners, werkenden, bestuurders en bedrijven de gemeente in staat is de publieke ruimte schoon te maken en schoon te houden.

Voor de meeste Nederlanders geldt dat een schone straat of buurt het woonplezier vergroot. Veel gemeenten treffen daarom diverse maatregelen om zwerfafval tegen te gaan. De Stichting Nederland Schoon, die onder het motto "met hetzelfde gemak gooi je 't in de afvalbak" verschillende initiatieven ontplooit om het zwerfafvalprobleem aan te pakken, organiseert dit jaar de wedstrijd "Schoonste Gemeente van Nederland".

Elke stem heeft invloed
Vanaf maandag 21 februari kan iedereen zijn of haar stem uitbrengen door aan de hand van foto's aan te geven hoe schoon de buurt is. Deze foto's staan op www.schoonstegemeente.nl. Het is de bedoeling dat inwoners van Utrecht aangeven welke foto het meest overeenkomt met de situatie in hun buurt als het gaat om zwerfafval. Degene die thuis geen toegang heeft tot internet, kan via de wijkbureaus, het ICU of de bibliotheek een stemformulier op papier krijgen. Dat kan vervolgens gestuurd worden naar het gratis antwoordnummer van Nederland Schoon.

De genomineerde gemeenten met de hoogste score gaan door naar de volgende ronde. Dan beoordeelt Nederland Schoon de maatregelen die door de gemeente getroffen zijn om zwerfafval tegen te gaan en de gemeente schoon te houden. Op basis hiervan bepaalt de jury welke negen gemeenten doorgaan naar de finale.

Finale
Tijdens de finale gaat het er om, welke gemeente er het beste in slaagt om een vooraf aangewezen gebied van circa 1 km² gedurende zes weken schoon te houden. Aansluitend wordt een TV-serie gemaakt, waarbij per aflevering één van de gemeenten centraal staat. Tijdens de tiende aflevering (uitzending op 4 september 2005) wordt bekend gemaakt welke gemeente heeft gewonnen en zich een jaar lang de "Schoonste Gemeente van Nederland 2005" mag noemen.

Wethouder Van Zanen maakte de nominatie bekend bij de overhandiging van een waarderingsspeld aan zes Utrechtse bewoners in het stadhuis. Deze bewoners hebben een onmiskenbare bijdrage geleverd aan een schone, leefbare woonomgeving.

Noot voor de media:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen Stijn Terlingen, bestuurscommunicatie, telefoon 030-286 11 56.