Waterschap Noorderzijlvest


Waterschapsomslag natuurterrein mag
21-02-2005

Waterschappen mogen waterschapsomslag heffen bij beheerders van natuurterreinen, ook al hebben deze zelf geen belang bij de werkzaamheden van het waterschap. Dit besliste de Hoge Raad op 11 februari in een proefprocedure.

Waterschap Noorderzijlvest brengt ook waterschapsomslag in rekening bij natuurbeheerders, zoals bij alle eigenaren van grond, water en gebouwen. De uitspraak van de Hoge Raad betekent dat het waterschap deze belasting kan blijven innen. Natuurbeheerders krijgen geen uitzonderingspositie.

Proefprocedure
Het waterschap Hunze en Aas had de beheerder van het Groningse Zuidlaardermeer en zijn boezemlanden in 1995 een aanslag waterschapsomslag gestuurd van f 111.346. De beheerder was het daar niet mee eens omdat het uit het oogpunt van natuurbeheer wenselijk is dat er een zo natuurlijk mogelijk peilverloop in het Zuidlaardermeer is. Voor het waterschap is dan ook geen taak weggelegd, aldus de beheerder.
Hunze en Aa's voerde daartegen aan dat de beheerder wel degelijk een belang heeft bij de taken van het waterschap. Zo moet de regen die op het meer valt, worden afgevoerd, want anders zou er wateroverlast ontstaan waardoor de beoogde functies van het Zuidlaardermeer niet meer zouden kunnen worden gewaarborgd. Bovendien zouden de achterliggende landbouwgebieden zonder een goede waterafvoer schade ondervinden.
De Hoge Raad is het daar mee eens. De aanslag blijft in stand.

Meer informatie over waterschapsomslag voor grond en water vindt u in het digitaal loket.