Gemeente Dordrecht


---

Miniatuur kookpot gevonden bij opgravingen Grote Markt

miniatuur kookpot Vincent Brinkhof
Op 27 januari jl. is het Kunststukje van de Week gevonden tijdens de opgravingen aan de Grote Markt. De vondst blijkt een grape of miniatuur kookpot te zijn.

Het miniatuurtje is nagemaakt van 14e eeuwse keukengerei en is van rood aardewerk. De kookpot behoort tot de categorie speelgoed, maar kan zowel door kinderen als volwassenen zijn gebruikt, bij spel of als pronkstuk.
Het kookpotje is gemaakt van een tin-loodlegering en is 33 mm hoog en 28 mm breed. Al in de 14e eeuw waren tinnegieters in staat om met behulp van gietmallen miniaturen in series te produceren. Speelgoed is één van de meest voorkomende en gevarieerde vondsten. In de middeleeuwen had ieder kind waarschijnlijk speelgoed. Al was deze grape niet weggelegd voor arme kinderen.

Het Dordts Archeologisch Centrum verrast iedere maand een groot publiek met een andere, bijzondere vondst: het "Kunststukje van de Week". Dit kunststukje is te vinden in de Openbare Bibliotheek, Groenmarkt 153. De openingstijden zijn: dinsdag t/m donderdag van 12.00 tot 20.00 uur, vrijdag van 12.00 tot 18.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur.

Geïnteresseerden kunnen meer informatie over het "Kunststukje van de Week" en andere archeologische vondsten vinden op www.dordrecht.nl/archeologie.