Gemeente Lingewaard


Aandacht behoud cultuurhistorische
waarden Gendt
foto kerk gendt

De RK kerk die op de nominatie staat om aangewezen te worden als rijksmonument.
Gendt heeft typische bouwstijlen die terugvoeren naar de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog. Het college van burgemeester en wethouders bekijkt op dit moment hoe deze cultuurhistorische waarden zo goed mogelijk behouden kunnen blijven. Belangstellenden worden uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst. Centraal staat uitleg over een rapport van het Gelders Genootschap, dat een cultuurhistorische analyse heeft gemaakt van de wederopbouw van Gendt.

In Nederland is tijdens de Tweede Wereldoorlog veel schade aangericht. De Over Betuwe was één van de zwaar getroffen gebieden. De geëvacueerde bewoners keerden terug in een landschap van ruïnes en vernielde infrastructuur. De moeilijke naoorlogse jaren werden gekenmerkt door weinig financiële middelen. En wás er geld, dan nog werd de overheid geconfronteerd met een schaarste aan bouwmaterialen. Toch slaagde men er in om kwalitatief hoogwaardige bouwwerken af te leveren.

De wederopbouw werd landelijk gecoördineerd. In de Over Betuwe waren twee architecten verantwoordelijk voor verschillende bouwplannen.

Gaaf bewaard
Volgens het Gelders Genootschap is de kern van Gendt van architectonisch belang. De cultuurhistorische waarden zijn zelfs 'vrij gaaf bewaard', zo staat in het rapport te lezen. Het is hét voorbeeld van een direct na de oorlog vrijwel volledig herbouwde kern. De onderzoekers schrijven in het rapport: "De bebouwing is voorzien van een voor de bouwtijd karakteristieke detaillering en materiaalgebruik. Dit komt onder meer tot uitdrukking in de toepassing van streekeigen materialen, handvormstenen en met pannen gedekte zadeldaken voorzien van duidelijk gemarkeerde schoorstenen."

Het Gelders Genootschap geeft het college aanbevelingen voor opname van een fiks aantal panden op de gemeentelijke monumentenlijst. Genoemd worden onder meer Providentia, de voormalige Boerenleenbank aan het Julianaplein, café De Klok, de RK pastorie, kerk en begraafplaats, voormalig gemeentehuis en een aantal woningen aan de Markt, Dorpstraat, Burchtgraafstraat, Dijkstraat, Essenpasstraat en Kleine Raalt, Van Halstraat, Schoolstraat en St. Maartenstraat.

Voor de NH pastorie, de basisschool aan de Nijmeegsestraat en een aantal (winkel)woningen aan de Dorpstraat en Markt heeft het Gelders Genootschap nader onderzoek nodig.

Het college wil de naoorlogse stijlen en woonbuurten waar mogelijk behouden.

Identiteit
Het college is zich er van bewust dat dit een spanningsveld met de eigenaren kan oproepen. Een voorbeeld is de RK kerk die op de nominatie staat om aangewezen te worden als rijksmonument. Het kerkbestuur heeft plannen gepresenteerd om de kerk gedeeltelijk te slopen ten gunste van Martinus Mark. Volgens het kerkbestuur is hun kerkgebouw in slechte staat en kost het een vermogen om zelfs het achterstallig onderhoud weg te werken. De gemeenteraad moet over de aanwijzing van een rijksmonument een besluit nemen. Vorig jaar zomer heeft de raad het voorstel teruggenomen. De reden was dat men op het rapport van het Gelders Genootschap wilden wachten. Het college heeft de tijd gebruikt om in overleg te blijven met het kerkbestuur.

Het college is van mening dat niet alles uit de wederopbouwperiode behouden moet en kan blijven. Nieuwe ontwikkelingen moeten wel mogelijk blijven. Echter, toekomstige plannen zullen getoetst worden aan de gestelde cultuurhistorische waarden. Het college wil dat de waardevolle identiteit van Gendt voor de volgende generaties zoveel mogelijk behouden blijft.

Informatiebijeenkomst
De informatiebijeenkomst is bedoeld om uitleg te geven over het rapport van het Gelders Genotschap. Tijdens de informatiebijeenkomst komen tal van interessante wetenswaardigheden over de naoorlogse geschiedenis van Gendt aan bod.

De bijeenkomst wordt gehouden op 3 maart in zalencentrum De Herberg. Aanvang 19.30 uur. Bezoekers ontvangen een brochure waarin een samenvatting staat van het rapport Wederopbouw kern Gendt.

Voor meer informatie kan men zich wenden tot Sjaak Veldkamp, team Communicatie, telefoon 026-3260131.

Artikel geplaatst op 21 februari 2005