Ministerie van Buitenlandse Zaken

http://www.minbuza.nl/20050221-115348-A

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Persbericht

21 februari 2005

Minister Van Ardenne voor Ontwikkelingssamenwerking en Directeur Generaal Bruinsma van het Ministerie van Economische Zaken zijn in Tanzania begonnen aan een 6-daagse handelsmissie met 26 Nederlandse ondernemers. Tanzania behoort tot de armste landen in de wereld. 'Willen we de Tanzanianen uit de armoede halen, dan moeten we ze helpen aan banen. Hulp en handel moeten elkaar hier versterken. Daarom moeten we kansrijke sectoren zoals de tuinbouw, de financiële dienstverlening en communicatie en transport stimuleren', aldus Van Ardenne.

Minister van Financiën Mramba onderstreepte tijdens het bezoek van de handelsmissie het belang van buitenlandse investeringen voor Tanzania. 'Tanzania zoekt Nederlandse investeerders.' Om dit te stimuleren tekende Minister Van Ardenne met de Tanzaniaanse minister Mramba een overeenkomst waarmee het Programma Samenwerking Opkomende Markten (PSOM) in Tanzania tot mei 2007 kan worden benut. Dit Nederlandse programma, dat de eerste risico's van investeringen in ontwikkelingslanden afdekt, is in Tanzania succesvol. Van Ardenne waarschuwde wel dat Tanzania werk moet maken van goed bestuur en corruptiebestrijding, omdat buitenlandse investeerders anders weg zullen blijven.

Van Ardenne toonde zich tevreden over wat er met het PSOM-programma in Tanzania is bereikt: 'Tanzania is met 11 projecten koploper. Met de totale investeringen van 10 miljoen euro, waarvan bijna 6 miljoen euro door Nederland gesubsidieerd, zijn 600 directe banen gerealiseerd, en een veelvoud aan mensen houdt hieraan indirect werk over. Honderden Tanzaniaanse gezinnen zijn dankzij deze buitenlandse investeringen nu verzekerd van een inkomen.'

In Noord-Tanzania bezocht de delegatie een project dat met Nederlandse steun van de grond is gekomen. Een Nederlandse investeerder, Pop Vriend Seeds BV, heeft samen met een Tanzaniaanse ondernemer en met steun van een locale ngo een safflour-olie fabriek opgezet. Inmiddels verbouwen 2000 lokale boeren het safflourzaad en zijn nog eens 40 grotere landbouwbedrijven bij dezse produktie betrokken. De olie vindt inmiddels zijn weg naar de Verenigde Staten, Japen en Europa (o.a. Unilever). 'Een prachtig voorbeeld dat ontwikkelingssamenwerking wel degelijk werkt in Afrika. Zeker wanneer overheid, bedrijven en maatschappelijke organisaties bereid zijn om samen te werken en elkaars unieke kwaliteiten optimaal weten te benutten', aldus Van Ardenne

Hoewel de tuinbouwsector kansrijk is in Tanzania, blijft echte vooruitgang de laatste jaren uit. Door de Tanzaniaanse Tuinbouw Associatie de komende 2 jaar financieel te steunen, wil minister Van Ardenne verdere ontwikkeling van de tuinbouwsector op gang helpen. 'Een sterke brancheorganisatie kan de samenwerking tussen tuinbouwondernemers en overheid bevorderen en kan zorgen dat de belangen van de tuinbouwondernemers goed worden behartigd', aldus Van Ardenne. Na Tanzania reist de handelsmissie door naar Uganda en Kenia.