Gemeente Utrecht

BODEMSANERING HOOGSTRAAT VAN START

Vanaf maandag 21 februari a.s. start de gemeente met de bodemsanering van vijftig tuinen in de omgeving van de Hoogstraat. Het loodgehalte in deze tuinen is te hoog. De sanering duurt naar verwachting tot mei a.s. In de tuinen wordt circa een meter grond afgegraven en vervangen door schone grond. De bodemsanering gebeurt in overleg met bewoners en het buurtcomité en wordt gefinancierd uit ISV-geld.

In 2003 is in de omgeving van de Hoogstraat bodemverontreiniging aangetroffen met zware metalen. In de buurt van de Hoogstraat hebben vroeger verschillende fabrieken gestaan, waaronder een vitrioolfabriek. Hier werd in de periode tussen 1835 en 1870 zwavelzuur, soda, kunstmest, dynamiet en salpeterzuur gemaakt. De grond onder deze fabrieken is daardoor verontreinigd geraakt met zware metalen. Aan het einde van 19e eeuw zijn deze fabrieken gesloopt. Zonder de bodem eerst te saneren is de buurt vervolgens gebruikt voor het bouwen van huizen.

In de vijftig te saneren tuinen is het loodgehalte te hoog. Dat ligt namelijk boven de 1500 mg per kilogram droge stof (= grond). Wanneer de concentratie lood in de grond hoger is dan 1500 mg kan het gevaarlijk zijn om langdurig groenten uit eigen tuin te eten. Ook met kleine kinderen moet men opletten dat zij geen grond in de mond stoppen. Daarom is het nodig om de bovenste meter van de bodem af te graven en te vervangen door schone grond. De grond onder die bovenste meter kan blijven zitten omdat zware metalen zich niet verplaatsen in de grond. In andere tuinen in de omgeving is weliswaar ook lood aangetroffen, maar in veel lagere concentraties die niet gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Sanering is daarom nu niet nodig, maar wel gewenst. Uitvoering daarvan is afhankelijk van financiële middelen. In een ander deel van het gebied is in het verleden al een bodemsanering uitgevoerd.

Noot voor de media:
Voor meer informatie kunt u bellen met Casper van Riet, Bestuurscommunicatie Stadhuis, tel. (030) 286 11 48.