Ingezonden persbericht
Society for International Development - afdeling Nederland
U I T N O D I G I N G
4e lezing in de lezingenserie van SID-Nederland 2004 - 2005
VEILIGHEID EN ONTWIKKELING
_________________________________________________
CIVIL SOCIETY RESPONSES TO THE CURRENT SECURITY CRISIS IN AFRICA
door
Peter Adwok Nyaba, Larjour Policy Research & Training Institute, Nairobi,
&
Simon Simonse, Pax Christi Nederland
Maandag 21 februari 2005, 18.00 uur, Vrije Universiteit, Amsterdam
Gespreksleider: Jos van Gennip, voorzitter SID Nederland
PRAKTISCHE INFORMATIE
Datum maandag 21 februari 2005
Tijd: 18.00-19.30 uur
Plaats: Auditorium, Vrije Universiteit
De Boelelaan 1105, Amsterdam
Kosten: geen
Voertaal: Engels
Introducé(e)s: van harte welkom
Ontvangst: vanaf 17.30 uur
Bereikbaar: openbaar vervoer: vanaf Amsterdam CS: sneltram 51 (16 min.) of stadstram 5 (25 min.); vanaf Station Zuid/WTC: te voet, sneltram 51 of stadstram 5 (halte VU).
Auto: Ringweg A-10, afslag S108 Buitenveldert/Amstelveen Centrum
Informatie en secretariaat SID-Nederland
aanmelding: T: 010-4367891; E: buro.op.orde@luna.nl
website: www.sid-nl.org
---
SID-SERIE 2004-2005: VEILIGHEID EN ONTWIKKELING
Veiligheid en ontwikkeling zijn nauw aan elkaar verbonden. Veiligheid en stabiliteit zijn immers voorwaarden voor armoedebestrijding en duurzame ontwikkeling. Maar het aantal gewelddadige conflicten in het Zuiden groeit: tussen, maar vooral binnen landen. Onderdrukte groepen nemen de wapens op, maar ook is er veel regeringsgeweld jegens oppositiegroeperingen of minderheden. Diverse staten falen in het vreedzaam oplossen van maatschappelijke spanningen. Elders dreigt terrorisme. Ontwikkeling wordt zo ondermijnd en het besef neemt toe dat ontwikkelingssamenwerking ook vitaal is voor het voorkomen en oplossen van conflicten.
SID-Nederland exploreert dit seizoen de relatie tussen veiligheid en ontwikkeling en wat de ontwikkelingspraktijk kan of moet bijdragen aan het vergroten van veiligheid en het oplossen van conflicten. Naast conceptuele aspecten is er aandacht voor de dagelijkse praktijk, o.m. van multilaterale organisaties en de civil society. Daarbij komen actuele vraagstukken aan de orde die tegelijk de sleutel voor oplossingen bevatten: falende staten en goed bestuur, rechtvaardigheid en verzoening, staatsopbouw, terrorisme en democratisering.
Maar afwezigheid van geweld betekent nog geen vrede. Het gaat om 'positieve' vrede waarbij de samenleving in een rechtvaardiger en eerlijker richting wordt gestuurd. Maar welke maatschappelijke veranderingen zijn nodig voor vredesopbouw op de lange termijn? Hoe verzoen je langdurige vijanden? Hoe onderhoud je een vredesakkoord of een staakt-het-vuren? Meer dan een derde van de landen die een vredesakkoord ondertekenen vervalt binnen tien jaar in een gewelddadig conflict. De rol van ontwikkelingssamenwerking in het managen en oplossen van conflicten is dus uiterst relevant. Bovendien bestaat er tussen conflict en ontwikkeling geen eenvoudige lineaire relatie. Ontwikkeling en ontwikkelingssamenwerking blijken ook onveiligheid en conflict te kunnen veroorzaken.
De lezingenserie loopt van oktober 2004 tot juni 2005. Als sprekers zijn onder meer uitgenodigd: oud-wereldbankonderzoeker Paul Collier (Oxford University); mensenrechtendeskundige Bas de Gaay Fortman, VN-gezant en oud-minister Jan Pronk; PvdA-woordvoerder Bert Koenders; Karen Fogg (IDEA: International Institute for Democracy and Electoral Assistance); Minister Ben Bot (Buitenlandse Zaken); Hiskias Assefa (Nairobi Peace Initiative) en Simon Simonse (Pax Christi).
4E LEZING: DE ROL VAN NGO S EN BURGERS IN DE AFRIKAANSE VEILIGHEIDSCRISIS
De actuele veiligheidscrisis in Noordoost Afrika en het antwoord van de civil society. Daarover gaat de vierde lezing in deze serie. Deze wordt verzorgd door Peter Adwok Nyaba en Simon Simonse die betrokken zijn bij vredesinitiatieven in respectievelijk Sudan en Uganda.
Ondanks de vele conflicten die de staat heeft veroorzaakt, is het - door de bank genomen - een van de succesvolste mechanismen van conflictmanagement gebleken. Als sociale institutie komt de staat voort uit de stilzwijgende toestemming van burgers het initiatief om wapens en geweld te gebruiken over te laten aan de overheid. Dit arrangement schept een veilige ruimte voor ontwikkeling: juridisch, cultureel, economisch en politiek.
In Afrika echter is de staat hevig aan het wankelen. In plaats van zijn beschermende rol te spelen is de staat een arena geworden voor - vaak militaire - strijd. In deze strijd worden ook veel lokale gemeenschappen betrokken. Dat leidt tot grootschalige proliferatie van kleine wapens met alle gevolgen vandien. In Afrika krimpen de veilige ruimtes waar het leven plaatsvindt op andere uitgangspunten dan militaire. Ontwikkeling stagneert en externe hulp wordt vaak een extra prijs in de strijd.
Adwok Nyaba en Simonse gaan in hun presentatie in op verschillende cruciale vragen over de rol en kansen van NGO s en burgerinitiatieven. Welk verschil kunnen civil society organisaties maken voor gemeenschappen die in een volledige staat van onveiligheid verkeren? Wat kunnen deze organisaties doen aan de veiligheidscrises die voortkomen uit het falen van staten? Hoe kunnen internationale interventies ten goede komen aan de veiligheid van de gewone burger? Welke aanpassingen moeten internationale ontwikkelingsactoren die moeten werken onder omstandigheden van staatfalen in hun beleid doorvoeren?
Dr Peter Adwok Nyaba is directeur van het Larjour Policy Research & Training Institute in Nairobi en actief op het terrein van vredesopbouw en mensenrechten op grass root niveau in Zuid-Sudan. Deze initiatieven worden ondersteund door Pax Christi. Dr. Simon Simonse is een veldwerker voor Pax Christi Nederland en actief bij ontwapeningsinitiatieven in Uganda. Deze lezing zou eerder in december jl. plaatsvinden, maar moest door actuele ontwikkelingen in het werk van beide sprekers worden uitgesteld.
Partners van SID-Nederland in deze serie zijn de Vrije Universiteit, NIBB Clingendael en Pax Christi. De serie wordt mede mogelijk gemaakt door steun van de NCDO en Vluchtelingenwerk Nederland.