Gemeente Haarlem
2 februari 2005
Stadbibliotheek Haarlem
023/2005
Gemeente Haarlem, het college van burgemeester en wethouders
Persbericht
Avond over dyslexie bij Stadsbibliotheek Haarlem
Het Makkelijk Lezen Plein van de Stadsbibliotheek Haarlem organiseert op maandag 21 februari 2005 een informatieavond over dyslexie. Op deze avond zal Tom Braams, bekend schrijver over dyslexie, uitleg geven over dyslexie. De avond wordt gehouden in de Stadsbibliotheek, Gasthuisstraat 32, Haarlem, van 19.30 uur tot 21.30 uur.
"Uw kind heeft dyslexie". Jaarlijks wordt bij 7200 kinderen in Nederland de diagnose dyslexie gesteld en krijgen ouders deze mededeling te horen. Daarbij rijzen veel vragen. Wat is dyslexie precies? Wat betekent dit voor de toekomst van mijn kind? Hoe kan ik hem helpen? Wat kan ik van de school verwachten en wat moet ik zelf doen?
Het Makkelijk Lezen Plein prijst zich gelukkig Tom Braams bereid te hebben gevonden een presentatie te geven over dyslexie. Tom Braams is een bekend schrijver over dyslexie. Hij heeft boeken geschreven voor ouders en leerkrachten. Daarin legt hij uit wat dyslexie is en wat je er als ouder en leerkracht aan kunt doen. Tom Braams weet waar hij over praat. Hij is onderwijspsycholoog en heeft een eigen begeleidingsinstituut met meerdere vestigingen in het oosten van het land. Hij beantwoordt vragen van leerkrachten via Kennisnet. Zijn boeken en adviezen zijn altijd heel praktisch. Ouders en leerkrachten kunnen er direct mee aan de slag. Binnenkort verschijnt er een boek voor leerkrachten van hem en Anneke Smits met de titel "Dyslectische kinderen leren lezen". Deze avond is bedoeld voor ouders, zowel 'beginnende' als 'gevorderde' en voor leerkrachten. Tom Braams geeft op deze avond uitleg over dyslexie en geeft praktische tips over hoe daar als ouder en leerkracht mee om te gaan. Hierbij gaat het om vele vragen. Hoe stimuleer ik een dyslectisch kind tot lezen? Hoe kan ik met hem oefenen? Wat kunnen leerkrachten in het basisonderwijs doen? Wat kunnen ouders van leerkrachten in het voortgezet onderwijs verwachten? Hoe ga je als ouder om met de school? Wanneer moet ik extra buitenschoolse hulp voor een dyslectisch kind inschakelen? Op al deze vragen en meer geeft Tom Braams antwoord. Uiteraard kunt u ook uw eigen vragen stellen. De toegang voor deze bedraagt E 5, -, met Haarlem Pas E 2,50. In verband met een verwachte grote belangstelling is het raadzaam van tevoren te reserveren of een kaartje te kopen. Kaarten zijn te krijgen in de Centrale Bibliotheek, in Bibliotheek Noord en in Bibliotheek Schalkwijk.
Voor inlichtingen en reserveren: 023-511 53 00.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------Noot voor de redactie:
1) Nadere informatie kunt u krijgen bij
Nanda Geuzebroek, e-mailadres: n.geuzebroek@haarlem.nl
Erna Houwers, e-mailadres: e.houwers@haarlem.nl
Telefonisch zijn beide personen bereikbaar via 023 - 511 53 00.
2) Dit bericht is bestemd voor ouders van dyslectische kinderen. Deze zijn vaak zelf ook dyslectisch. Wilt u daarom in de titel van het bericht het woord dyslexie of dyslectisch opnemen?
Hanneke Idema
023-5115300
h.idema@haarlem.nl
---- --