Ingezonden persbericht

'Overheid leert niet van falend milieubeleid'

'Kyoto, windmolens en de strijd tegen wasmiddelen fosfaten: pure geldverspilling'

DEN HAAG, 20050221 -- Uitreiking eerste exemplaar van Huib van Heel's "Nader Bezien" aan Frits Bolkestein op 23 februari 16.00 uur in de Rolzaal, Binnenhof 11, Den Haag, Eerste reacties van Klaas van Egmond (RIVM) Discussie met de Tweede Kamerleden Crone (PvdA), Hessels (CDA) en de Krom (VVD) o.l.v. Jacques Monasch, Strategie en Communicatie adviseur


Huib van Heel, de schrijver van het nieuwe boek 'Nader Bezien', neemt ons mee langs de wegen die geleid hebben tot fosfaatvrije wasmiddelen ("kosten ca 100 euro per gezin per jaar en er groeit geen algje minder om"), het Kyotoprotocol ("ingewikkelde internationale constructies moeten een mondiale CO2 reductie teweegbrengen, die honderden miljarden kost en in 2050 wellicht enkele honderdsten graad Celsius opleveren") en naar het geloof van de nieuw ontstane kerk van de windmolens ("zeer efficiënte kapitaalvernietiginginstallaties").

Huib van Heel keek zijn leven lang over de heg van zijn eigen beroep, directeur in de zware chemische industrie (o.a. Hoechst) ook naar andere disciplines. Dat laatste vanuit zijn hoogleraarschap milieutechniek aan de Technische Universiteit Delft.
Hij verwondert er zich over hoe feiten vaak geen kans krijgen. Juist zoals bij Galileï's tijdgenoten die weigerden door zijn telescoop naar de manen van Jupiter te kijken: hun wereldbeeld wás immers al volmaakt? Wat hadden nieuwe beelden daaraan kunnen toevoegen?

Het boek beschrijft hoe in de genoemde - en nog andere - kwesties het oorspronkelijke streven naar duurzaamheid steeds verder verdwijnt achter de kruitdampen van gevestigde belangen, zoals van overheden, de politiek, soms de milieubeweging en heel vaak wetenschappelijke instituten. Hoeveel goeds hadden de verspilde middelen (geld en bestuurskracht), mits elders ingezet, kunnen bereiken: met een fractie van Kyoto kan de hele wereld van schoon drinkwater voorzien worden! Blijven we steeds opnieuw dezelfde weg inslaan, dezelfde fuik inzwemmen? Willen we niet zien?

Anderzijds laat Huib van Heel zien dat er ook grote successen behaald zijn, waaruit wel degelijk valt te leren, hoe het wél kan, zoals de kwaliteit van het Rijnwater, de veiligheid op autowegen en de effectief gebleken overlegstructuren in plaats van eenzijdig opgelegde regelgeving.