THE BOSTON CONSULTING GROUP

Hoe hebzucht en ego ondernemingen vernietigen

Onderzoek naar 25 grootste corporate governance schandalen levert bewijs

De internationale boekhoud- en fraudeschandalen zoals Enron, Worldcom en Ahold zijn niet veroorzaakt door slechte, extern meetbare, corporate governance zoals vastgelegd in wetten en codes. De oorzaak ligt in excessieve optiebeloning en zonnekoning reputaties van CEO's, gecombineerd met irrealistische beloftes aan beleggers. Het naderend onheil is bovendien alleen door de aandelenbeurzen voorzien. In het jaar voorafgaand aan het bekend worden van de schandalen was reeds 40% van de beurswaarde in rook opgegaan.

Dit zijn de belangrijkste conclusies van Prof. dr. Kees Cools RA, Executive Advisor bij The Boston Consulting Group en hoogleraar corporate finance aan de Economische Faculteit van de Rijksuniversiteit Groningen in een studie naar de oorzaken van de 25 grootste internationale fraudes/boekhoud schandalen van de afgelopen jaren. Deze studie is uitgevoerd als onderdeel van een onderzoek in opdracht van de Stichting Management Studies naar de gevolgen van recente ontwikkelingen op het gebied van corporate governance voor de (interne) besturing van ondernemingen.

De waarde van de aandelenopties van de betrokken CEO's was gemiddeld tien keer hoger dan de waarde van optiepakketten bij 25 vergelijkbare bedrijven. Bovendien was de publieke reputatie en bekendheid van de betrokken CEO's ruim drie maal groter en waren de groeidoelstellingen 250% hoger dan bij hun collega's.

Slechte corporate governance, voor zover zichtbaar en meetbaar van buitenaf, was nadrukkelijk niet de oorzaak van de 'ongelukken'. Gemiddeld scoren de 25 frauderende ondernemingen exact even hoog als hun collega-ondernemingen op kenmerken van goede corporate governance zoals ook gemeten in corporate governance scores en codes. Enron had bijvoorbeeld niet alleen een goede corporate governance score maar werd in 2000 nog uitgeroepen tot een van de vijf 'best governed boards'in de Verenigde Staten. Kiene investeerders zagen de problemen echter wel aankomen, zo blijkt uit dit onderzoek. De beurskoersen begonnen al een jaar voor de bekendmaking van de fraude te dalen. Een half jaar voor bekendmaking van de fraude hadden de bedrijven - ten opzichte van de beursindex - al meer dan 20% van hun waarde verloren en op het moment van de bekendmaking van het schandaal was in totaal 40% van de beurswaarde verdwenen.

Het gevolg van de 'succesvolle CEO's' die over de schreef gaan is dat bedrijven ten onder gaan, investeerders hun geld verliezen, werknemers hun baan, en het publiek als geheel het vertrouwen in het bedrijfsleven kwijt raakt. Als reactie zijn wereldwijd corporate governance codes opgesteld. Gezien de resultaten van dit onderzoek is dit een niet-toereikend middel.

De bevindingen hebben belangrijke implicaties voor duurzame strategie en waardecreatie door ondernemingen, het zetten van en afrekenen op targets, charismatisch leiderschap, het dilemma van succesvolle bestuurders, en de rol van de aandelenbeurs. Deze onderwerpen komen uitgebreid aan de orde in het boek 'Corporate Governance aan de macht' dat Stichting Management Studies deze zomer zal publiceren. Naast de oorzaken van de boekhoud- en fraudeschandalen behandelt Cools daarin de gevolgen van de code Tabaksblat en Sarbanes-Oxley voor Nederlandse bestuurskamers en interne besturing, gebaseerd op onder meer veertig interviews met bestuursvoorzitters en commissarissen van de grootste Nederlandse ondernemingen.

The Boston Consulting Group
Stichting Management Studies

Meer informatie en illustratiemateriaal bij verkrijgbaar bij The Boston Consulting Group, Alucia Kanne, 035 548 68 00

De Stichting Management Studies laat onderzoek verrichten over actuele management vraagstukken rond besturing, organisatie en personeelsbeleid. Doel is om kennis en inzichten te ontwikkelen die management kunnen helpen bij het oplossen van die vraagstukken. In de Stichting Management Studies participeren ongeveer 60 grote ondernemingen, instellingen en werkgeversorganisaties. (www.managementstudies.nl)

The Boston Consulting Group (BCG) is een wereldwijde topmanagement consulting organisatie. In 34 landen werken ruim 2.600 consultants verspreid over 60 kantoren. In Nederland adviseren momenteel circa 100 consultants multinationals en de
top van het Nederlandse bedrijfsleven op het gebied van strategie, organisatie en bedrijfsprocessen.
(www.bcg.com)

18 feb 05 09:02