Gemeente Oss


18/2/2005 - Praat mee op de 2de bewonersavond Dorpsplan Herpen

Kansen en bedreigingen in Herpen, Neerloon, Overlangel, Keent en Koolwijk

Gemeente Oss en Dorpsraad Herpen werken samen aan een dorpsplan voor Herpen, Neerloon, Overlangel, Keent en Koolwijk. Het dorpsplan is een totale visie voor het hele werkgebied van de Dorpsraad Herpen. Het plan moet uitgangspunten bieden voor concrete projecten die de dorpsraad, de gemeente of andere partijen verder vormgeven. Ook geeft het aan wat het belangrijkste is en wat er lager op de verlanglijst staat. Niet alle wensen kunnen immers waarheid worden. De eerste fase van dit project bestaat uit een inventarisatie en een analyse.

Bewonerswerkgroepen
Tijdens de eerste bewonersavond in januari zijn vijf bewonerswerkgroepen samengesteld. Zij hebben nagedacht over thema's als wonen, werken, voorzieningen, infrastructuur en openbare ruimte en sociale kwaliteit. De werkgroepen bogen zich over vragen als: Wat gaat nu goed en slecht in de dorpen? Hoe ziet het dorp er over 20 jaar uit? Wat moet er verbeteren en waar kunnen problemen ontstaan?

Ronde tafel gesprek
Half februari heeft een ronde tafel gesprek plaatsgevonden met professionele organisaties die werkzaam zijn in Herpen en de omliggende kernen. Aan tafel zaten Woonmaatschappij Maasland, Zorg Voor Ouderen Maasland, Schoolbestuur Mozaiek, Politie Brabant Noord, Stichting Diagonaal, Kamer van Koophandel en een vertegenwoordiger van ondernemers. Ook zij hebben gediscussieerd over voorzieningen , woningbouw, leefbaarheid en economische vitaliteit.

Nota's, cijfers en kaarten De adviesbureaus die gemeente Oss heeft ingezet voor het maken van de dorpsplannen hebben huiswerk gedaan. Zij hebben beleidsnota's, cijfers en kaarten bestudeerd. Deze stukken geven veel onderliggende informatie en kaders voor het dorpsplan. Uiteraard zijn deze mensen ook veel op bezoek geweest in het werkgebied.

Praat mee!
Op 1 maart om 20.00 uur vindt een tweede bewonersavond plaats in 't Slotje. De adviesbureaus presenteren dan hun analyse op alle thema's. Het gaat die avond om de sterke en zwakke punten van alle kernen, maar vooral ook over de kansen voor de toekomst. Wilt u daarover meepraten, bezoek dan deze avond. De avond is bedoeld om te toetsen of de analyse overeenkomt met ervaringen van bewoners.

Vervolg
Na de tweede bewonersavond gaan gemeente, Dorpsraad en adviesbureaus aan de slag met het werken aan een visie en het verzinnen van oplossingen. Rond de zomer van 2005 zal er een concept dorpsplan gereed zijn. Ook dit presenteren we op een bewonersavond waar uw reacties welkom zijn. Uiteindelijk kan de gemeenteraad het dorpsplan rond de jaarwisseling van 2005-2006 vaststellen.

Meer informatie?
Voor meer informatie over het dorpsplan kunt u terecht bij de voorzitter van de Dorpsraad Herpen, de heer Th. van Casteren, telefoonnummer 416 082 of 513 878 31 of bij de gemeente Oss, de heer P. Oomens, telefoonnummer 629 242 of e-mail via p.oomens@oss.nl