Socialistische Partij

Vergeer: `CGB beschuldigt Van der Hoeven van discriminatie'

18-02-2005 * Vandaag heeft de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) een uitspraak gedaan over de weigering van leerlingen door basisscholen in Tiel. In haar uitspraak zegt de CGB dat de scholen, die selecteren op basis van de gewichtenregeling, zich schuldig maken aan discriminatie op grond van ras. "Als de CGB dit discriminatie noemt, dan maakt ook minister Van der Hoeven, die op basis van de gewichtenregeling scholen extra financiën toekent, zich schuldig aan discriminatie," aldus SP-Kamerlid Fenna Vergeer.

In Tiel zijn de gemeente en drie schoolbesturen in een convenant overeengekomen dat scholen zo veel mogelijk een afspiegeling moeten zijn van de wijk waarin ze staan. Zij willen daarmee voorkomen, dat er zwarte en witte scholen ontstaan. In het convenant is afgesproken dat scholen bij inschrijving kijken naar het "gewicht" (bekostigingsfactor op basis van ouderlijk milieu) dat een leerling volgens de landelijke regeling krijgt toegekend. Op basis daarvan wordt een evenwichtige verdeling over de scholen nagestreefd en besloten een kind al dan niet toe te laten tot de school.

Fenna Vergeer "Het streven van de gemeente en de scholen in Tiel om de segregatie in het onderwijs te bestrijden is erg goed. Ze hebben een methode gevonden waarbij ze gebruik maken van de regels van het Rijk. De CGB zet die aanpak nu de voet dwars en werkt segregatie juist in de hand. Het zou beter zijn als de commissie de aanpak om zwarte en witte scholen te bestrijden steunt en daarmee de integratie een handje helpt," aldus SP-Kamerlid Fenna Vergeer.

Volgens de CGB is de manier van werken in Tiel in strijd met de wet, omdat onderscheid wordt gemaakt op basis van ras. Omdat de gewichtenregeling kinderen een gewicht toekent op basis van de etniciteit van de ouders, stelt de CGB dat er sprake is van discriminatie als het gewicht gebruikt wordt om te selecteren. Vergeer: "Als een school de gewichtenregeling niet mag gebruiken om onderscheid te maken tussen leerlingen met en zonder taalachterstand, dan mag de minister dat ook niet. Scholen krijgen extra geld als een kind uit een laagopgeleid gezin met een bepaalde etniciteit komt. De selectie die de minister dus maakt om het geld te verdelen is dan volgens het CGB ook in strijd met de wet."

Vergeer heeft in schriftelijke vragen opheldering gevraagd over de uitspraak van de CGB. Zij vraagt onder andere naar de gevolgen voor plannen in andere gemeenten en de gevolgen voor het beleid van de minister.