College ter Beoordeling van Geneesmiddelen

Nieuws en publicaties

---

Actueel

18 Februari 2005

CBG en IGZ: verantwoord off-label voorschrijven mag

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) hebben geen bezwaar tegen off-label voorschrijven van medicijnen, op voorwaarde dat het verantwoord gebeurt. Off-label gebruik betekent het voorschrijven van een geneesmiddel voor een indicatie waar het middel niet voor is geregistreerd. Als een arts zich echter niet kan verantwoorden voor het off-label voorschrijven van een geneesmiddel, keuren het CBG en de IGZ dit af. Off-label gebruik kan dus goed of verkeerd toegepast worden.

Goed off-label gebruik is het voorschrijven van een geneesmiddel voor een indicatie waar al wél wetenschappelijk bewijs voor is, maar (nog) niet is beoordeeld door het CBG. Sommige toepassingen van een geneesmiddel staan niet in de productinformatie en bijsluiter, omdat zijn bij het indienen van de aanvraag bij het CBG nog niet (volledig) zijn onderzocht. Het kan de plicht van een arts zijn om een geneesmiddel off-label voor te schrijven, want voor sommige patiënten is geen alternatief voorhanden. De arts moet kiezen voor het off-label voorschrijven van een geneesmiddel, als dit de best mogelijke behandeling is voor die patiënt. De arts moet de patiënt wel vertellen dat het om een off-label geneesmiddel gaat en uitleggen wat de voor- en nadelen van de behandeling zijn.

Slecht off-label gebruik is het voorschrijven van een geneesmiddel buiten de goedgekeurde indicatie, waarvoor geen enkele medische of wetenschappelijke onderbouwing bestaat. Ook als de patiënt niet goed is voorgelicht als een off-label geneesmiddel wordt voorgeschreven, is sprake van slecht off-label gebruik.

Het CBG en de IGZ geven zo veel mogelijk informatie aan beroepsbeoefenaren over mogelijke off-label toepassingen van geneesmiddelen. Ook verzamelen het CBG en de IGZ informatie over bijwerkingen van geneesmiddelen, ook bij off-label gebruik, zodat voorschrijvers hier rekening mee kunnen houden. De IGZ houdt toezicht op de beroepsuitoefening en zorgverlening door artsen. Als sprake is van slecht off-label gebruik, zal de arts hierop aangesproken worden en zonodig tuchtrechtelijk worden aangepakt.

Verdere informatie over off-label gebruik van geneesmiddelen: College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) over off-label gebruik van geneesmiddelen