Ingezonden persbericht
Waarde Onroerende Zaken (WOZ) opnieuw bepaald
Dit jaar zijn de waardes van de woningen (de zogenaamde WOZ-waarde) opnieuw bepaald en dat heeft consequenties voor de hoogte van de aanslag onroerende zaakbelasting (OZB). De laatste officiële peildatum was 1 januari 1999 en omdat sindsdien de huizenprijzen behoorlijk gestegen zijn, zijn de waardes van de woningen in Delft gemiddeld met 50% gestegen. Individueel kan de waarde variëren van 10% tot zelfs hoger dan 100%. Omdat de gemiddelde stijging wel erg hoog is, heeft de Raad besloten om de tarieven van de onroerende zaakbelasting voor 2005 te verlagen.
Hoe hoog de aanslag precies is staat in de gemeentelijke belastingen 2005, die eind februari bij een groot aantal huishoudens en bedrijven in Delft in de bus valt. Dit is een aanslag van alle gemeentelijke belastingen en naast onroerendezaakbelasting gebruik/ eigendom worden hiermee ook de afvalstoffenheffing (particulieren) of reinigingsrechten (bedrijven) en rioolrechten gebruik/ eigendom geheven. In enkele wijken moeten nog controles plaatsvinden. Deze bewoners ontvangen nu alleen de aanslag voor de overige belastingen en ontvangen later in het jaar apart de OZB-aanslag.
WOZ-waarde op aanslag
De nieuwe WOZ-waarde is van belang voor de onroerendezaakbelasting, maar ook voor het eigenwoningforfait inkomstenbelasting, de vermogensbelasting en de waterschapsbelasting. Een document dus om te bewaren. De WOZ-waarde staat dit jaar op de aanslag gemeentelijke belastingen, er wordt geen aparte WOZ-beschikking meer gestuurd zoals in andere jaren. Het is dus belangrijk om de aanslag te bewaren, omdat het tevens de waardebeschikking is van het pand.
Bezwaar, kwijtschelding of betalingsregeling?
Bewoners kunnen bezwaar maken tegen de hoogte van de aanslag of de vastgestelde waarde met behulp van het meegestuurde retourformulier. Het bezwaar moet binnen zes weken na dagtekening van het aanslagbiljet verzonden zijn.
Als de aanslag te hoog is om in één keer te betalen, kan in termijnen betaald worden. Hiervoor moet de gemeente binnen 1 maand gemachtigd worden. Via www.gemeentedelft.info/belastingen kan een machtiging afgeven worden, of de machtigingskaart kan aangevraagd worden via het retourformulier. Het bedrag wordt dan in 10 termijnen geïnd. Huishoudens met een laag inkomen kunnen gebruik maken van de mogelijkheid tot kwijtschelding. Dit verzoek moet binnen drie maanden na dagtekening van het aanslagbiljet worden ingediend.
Bij elke aanslag wordt een brochure meegestuurd. Ook op de site www.gemeentedelft.info is informatie te vinden.
Noot voor de redactie: (