Sociaal-Economische Raad

18 februari 2005 pbfax

SER brengt unaniem advies uit over arbeidstijdenwet

Vanochtend heeft de SER in zijn openbare vergadering een unaniem advies vastgesteld over een sterk vereenvoudigde Arbeidstijdenwet, die een goed beschermingsniveau combineert met ruimte voor flexibiliteit. Afspraken over maatwerk kunnen worden gemaakt op CAO-niveau, of in overleg met de ondernemingsraad (of de personeelsvertegenwoordiging). Meer flexibiliteit is van belang voor de continuïteit en de kwaliteit van werkgelegenheid binnen ondernemingen en voor werknemers om arbeid en privé te kunnen combineren.

FNV-bestuurder P. Gortzak, die namens de drie vakcentrales sprak, memoreerde dat het unanieme advies er niet zonder slag of stoot is gekomen. De vakbeweging is van ver gekomen en heeft een grote mentale stap moeten nemen om tot dit compromis te komen. De achterban vreesde aanvankelijk afbraak in plaats van vereenvoudiging. Er dreigde een verdeeld advies te komen, waaruit het kabinet naar hartelust zou kunnen shoppen. De zaak op die manier uit handen geven zou echter niet in het belang van de werknemers zijn.

Het nu bereikte compromis is een alternatief voor het in zijn ogen inhoudelijk zwakke kabinetsvoorstel. Het is een samenhangend en doordacht geheel van normen met een verdedigbaar beschermingsniveau van de werknemer, waarbij een beter evenwicht is bereikt tussen arbeidstijd, hersteltijd en vrije tijd, vond hij. Wat de vakbeweging betreft zijn met dit advies de grenzen van de flexibiliteit op het gebied van arbeidstijden bereikt. Laat minister De Geus er van doordrongen zijn dat het opvolgen van dit advies voor de vakcentrales van essentieel belang is.

Namens de drie centrale ondernemersorganisaties voerde MKB-Nederland-bestuurder H. van der Geest het woord. Hij sprak van een solide advies, dat een helder kader schept voor maatwerk op ondernemingsniveau. Het compromis biedt volgens hem een breed draagvlak, flexibiliteit voor ondernemer en werknemer, meer ruimte voor maatwerk en meer eenvoud waardoor de regels simpeler zijn na te leven.

Werkgevers en werknemers hebben beiden water bij de wijn moeten doen. Het kabinetsvoorstel voor consignatie (de werknemer is in zijn vrije tijd bereikbaar om op oproep arbeid te verrichten) was volstrekt onwerkbaar. Werkgevers en werknemers hebben dit in het advies tot een werkbare regeling gerepareerd.

Van der Geest achtte het van belang dat het compromis sociale partners de mogelijkheid biedt op weg te gaan naar een meer productieve economie. Het advies is volgens hem een eerste aanzet om bestaande regelingen voor werktijden en arbeidsduur tegen het licht te houden.

Het kroonlid mevrouw prof. I. Asscher-Vonk noemde het advies zowel een zege als een zegen, omdat het een overwinning is en omdat het een goed en deugdelijk advies is. Het maakt maatwerk mogelijk op ondernemingsniveau. En het geeft ruimte aan de mens in de arbeid, omdat het werknemers mogelijkheden biedt zich te ontwikkelen, zich te scholen, te zorgen en van het leven te genieten.

Ze vond dat de SER hiermee een goede werkwijze hanteert die in de toekomst ook van pas zou kunnen komen bij de advisering over andere onderwerpen die rechtstreeks de verhoudingen op ondernemingsniveau betreffen. Het gaat erom eerst gezamenlijk de wenselijke inhoud van de nieuwe regelgeving te schetsen, waarover we het vervolgens eens proberen te worden.

Commissievoorzitter prof. P. van der Heijden sloot zich hierbij aan. Hij noemde vier elementen van dit advies die ook voor komende adviezen van belang zullen zijn: vereenvoudiging van regelgeving, vermindering van regels, verdere decentralisering en evenwicht tussen de noodzakelijke bescherming van werknemers en bevordering van de dynamiek in bedrijven.

SER-voorzitter H. Wijffels vond het ook een bijzonder advies. Hiermee is een bijdrage geleverd aan een nieuwe architectuur van de arbeidsverhoudingen. Het gaat om een ontwikkeling waarbij steeds meer verantwoordelijkheden naar het decentrale niveau gaan.