Gemeente Doetinchem

Controleprotocol accountantscontrole jaarrekening 2004 naar de raad.


- 16 februari 2005 -
Het college van burgemeester en wethouders van Doetinchem stelt de gemeenteraad een controleprotocol met plan van aanpak voor de accountantcontrole op de jaarrekening 2004 voor. Net als alle andere Nederlandse gemeenten hoorde Doetinchem pas eind november 2004 de nieuwe eisen voor de accountantscontrole op de jaarrekening. De accountants moeten vanaf de jaarrekening 2004 een verklaring over getrouwheid en rechtmatigheid verstrekken. Tot de jaarrekening van 2003 toetste de accountant van de gemeente ook op rechtmatigheid, maar was er geen sprake van een volkomen onderzoek daarnaar. Door de late bekendwording lopen veel gemeenten het risico om geen goedkeurende verklaring voor de jaarrekening te krijgen. Minister Remkes van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft erkend dat dit eerste jaar voor de gemeenten een leerjaar is.

Wat is rechtmatigheid?
De rechtmatigheidsverklaring is een nieuw onderdeel in het accountantsonderzoek bij gemeenten voor het verkrijgen van een goedkeurende verklaring. In de controle van de jaarrekening 2004 is hiervan voor het eerst sprake. In deze verklaring spreekt de accountant zich uit over de rechtmatigheid van de totstandkoming van de baten, lasten en balansmutaties die in de jaarrekening worden verantwoord. Deze moeten in overeenstemming zijn met Europese richtlijnen, nationale wetten, provinciale regelingen en de verordeningen en besluiten van de gemeenteraad en van het college van b&w. De rechtmatigheid is belangrijk voor gemeenten, omdat zij publiekelijk geld besteden en innen. Burgers moeten er op kunnen vertrouwen dat de overheid deze gelden verwerft en besteedt volgens alle wetten en regels die hierop van toepassing zijn.

Haalbaarheid
In 2001 maakte het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties bekend dat zij per 2004, naast de toets op de getrouwheid van de jaarrekening, ook een rechtmatigheidscontrole in wilde voeren. Pas in de tweede helft van 2004 werd duidelijk wat het ministerie precies verwachtte van de rechtmatigheidscontrole. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten en diverse accountantsdiensten gingen hiermee aan de slag en kwamen met een standaard voor gemeenten. Eind november kwam de minister nog met aanvullende aanscherpingen. In eerste instantie werd verwacht dat de geldstromen die met rijks- en provinciewetten en regels te maken hebben getoetst zouden worden. Eind november 2004 werd duidelijk dat ook de gemeentelijke regelgeving onder de rechtmatigheidscontrole komt te vallen.

Gezien het late tijdstip waarop duidelijk werd wat het ministerie met de rechtmatigheidscontrole bedoelde, lijkt het vanzelfsprekend dat veel gemeenten worden geconfronteerd met een niet-goedkeurende accountantsverklaring of een oordeelsonthouding bij de jaarrekening 2004. Dit komt niet zozeer doordat de gemeente onrechtmatig handelt, maar meer doordat zij onvoldoende tijd heeft gehad om zich voor te bereiden op de nieuwe regels van het rijk.

Rechtmatigheid in de toekomst
De gemeente Doetinchem heeft naast het controleprotocol een inventarisatie gemaakt van alle gemeentelijke regels en verordeningen, die met het nieuwe accountantsregime te maken krijgen. Aan de hand daarvan is een plan van aanpak opgesteld om de geïnventariseerde regels in overeenstemming te brengen met de eisen voor accountantcontrole. Hiermee worden de voorwaarden geschapen om de rechtmatigheidstoets wel te kunnen doorstaan en zodoende over 2005 een goedkeurende accountantsverklaring te krijgen. De gemeente zal hiervoor enige aanpassingen in de administratieve organisatie en in de eigen verordeningen doorvoeren.