De Unie


Samenwerking Goudse met VGZ-IZA en Trias heeft keerzijde 18/02/2005

Capelle a/d IJssel, 18 februari 2005 - De Unie voorziet verlies aan werkgelegenheid in Gouda als de samenwerkingsplannen van De Goudse, VGZ-IZA en Trias doorgang vinden. Steeds meer zorgverzekeraars besluiten, onder invloed van de invoering van de basisverzekering, tot verregaande samenwerking.

Uniebestuurder Dennis Kohen begrijpt dat er door de strategische samenwerking vanuit ondernemingsbelang ongetwijfeld voordelen zijn voor De Goudse. âMen krijgt de handen vrij om zich verder te richten op de eigen kerndoelen. Maar aan de samenwerking kleeft ook een keerzijde. Wij vrezen voor het verlies van tientallen arbeidsplaatsen bij De Goudse.â
De Uniebestuurder voorziet allerlei rationalisatieprocessen die, net zoals elders bij zorgverzekeraars, leiden tot forse inkrimping van het aantal arbeidsplaatsen.

Vanuit het zogenaamde reciprociteitbeginsel stoot De Goudse een - voor haar minder aantrekkelijk geworden - kleine ziektekostenportefeuille af in ruil voor versterking van de eigen positie in de verzuimmarkt. Kohen: âHet ligt in de lijn der verwachting dat tientallen arbeidsplaatsen uit Gouda zullen worden overgeheveld naar de Trias-vestiging in Gorinchem. Formeel is dan sprake van overdracht van werk en mensen. Maar de synergievoordelen, waar de samenwerkingspartners nu over spreken, moeten wel worden behaald. Ook zal de toename van de reisafstand voor vele medewerkers een fors probleem opleveren.â

De Unie gaat op korte termijn hierover in discussie met de directie van De Goudse en zal zich richten op het tot stand brengen van een uitstekend pakket flankerende maatregelen in de vorm van een sociaal plan.

Dat de zorgmarkt sterk in beweging is en aanleiding geef tot vele fusies en overnames is bekend. De Unie heeft recent al voorspeld dat door de invoering van de basisverzekering, waarbij het ziekenfonds en de particuliere zorgverzekering worden samengevoegd, de helft van de werknemers bij Zorgverzekeraars moet vrezen voor hun baan. Andere neveneffecten van een fusiegolf zijn: verdere beperking van de keuzevrijheid van verzekerden en verdere uitholling van marktwerking.