Gemeente Enschede

Resultaten integrale controleactie in de wijk Twekkelerveld

18-02-2005

Gemeente Enschede - samen werken aan veiligheid

Gistermiddag, 17 februari jl. heeft in de wijk Twekkelerveld een integrale handhavingsactie plaatsgevonden. De actie is onder meer op verzoek van de wijkraad gehouden. In de wijk is rond het winkelcentrum veel overlast van lawaai, drugsdealen, "vreemde" bewoning en andere onrustgevende aspecten. Met deze controle streven de gemeente en partners naar het verbeteren van de leefbaarheid en veiligheid van het gebied. De actie heeft plaatsgevonden van 14.00 uur tot 22.00 uur.

De handhavingsactie is uitgevoerd door drie teams:
* een horecateam, bestaande uit de Keuringsdienst van Waren, de douane, de uitkeringsinstantie UWV, de afdeling Bijzondere Wetten van de politie, vreemdelingendienst, milieubeheer van de gemeente;
* een wijkaanpakteam, bestaande uit brandweer, burgerzaken, bouwbheer, DMO, vreemdelingendienst, politie;
* een hennepteam, bestaande uit Twente Milieu, Essent, Druwa en politie.

Tevens in de wijk een verkeerscontrole uitgevoerd op meerdere cruciale punten. De milieupolitie heeft gecontroleerd op aanhangers, caravans en andere milieudelicten, voornamelijk in het gebied rond het winkelcentrum. De parketpolitie was aanwezig om boetes te innen.

De partners spreken van een geslaagde actie, waarbij het bevoegd gezag zeer duidelijk aanwezig was in de wijk. Het handhavend optreden heeft bovendien veel positieve reacties opgeleverd van de wijkbewoners. De belangrijkste resultaten zijn:


* Er zijn 9 adressen gecontroleerd op hennepplantages:
+ Op 1 adres is een kwekerij aangetroffen met 210 planten;
+ Op 2 adressen is een volledig ingerichte kwekerij aangetroffen, maar zonder planten;

+ Op 1 adres is een volledig ingerichte kwekerij aangetroffen waar net was geoogst;

Er zijn 12 horecapanden onderzocht. De belangrijkste bevindingen daarbij zijn:

* In 1 zaak is vermoedelijk frisdrank illegaal ingevoerd, in onderzoek gebracht van de douane;

* In 2 zaken werd de hygiëne-code overtreden, waarschuwing van de keuringsdienst van waren;

* In 4 zaken is vermoedelijk alcoholische drank illegaal ingevoerd, in onderzoek gebracht van de douane;

* In 3 zaken werd een ongekeurde en/of slechte koelcel gebruikt;
* In 1 zaak is iemand aangetroffen die werkte terwijl hij een uitkering heeft.

In de wijk zijn verder een aantal panden gecontroleerd op kamerverhuur en illegale bewoning:

* in 1 woning zijn blootliggende elektriciteitsleidingen aangetroffen. Essent doet vandaag een nader onderzoek en mogelijke wordt de stroom afgesloten.

* in een pand heeft de brandweer een ondeugdelijk werkende geiser aangetroffen, zonder ventilatie. Op de overloop werd een kooktoestel gebruikt en de berging aan de achterzijde van het pand werd illegaal bewoond;

* de afdeling Burgerzaken van de gemeente doet een onderzoek naar 14 personen omdat zij niet wonen op het adres waarop ze staan ingeschreven;

* de sociale recherche doet een onderzoek naar 2 gevallen van vermoedelijk misbruik van uitkeringen;

* Op een aantal adressen zijn door de politie verkeersborden meegenomen.


* in de wijk zijn 6 aanhangers aangetroffen. De eigenaren zijn gesommeerd om deze te verwijderen. Over 14 dagen vindt een her-controle plaats;

De Parketpolitie heeft 11 adressen bezocht. Twee personen zijn aangetroffen met een nog openstaande hechtenisstraf. Er is een boete geïnd van ⬠394,- en met meerdere personen een afspraak gemaakt voor betaling van openstaande boetes.

Bij de verkeerscontrole zijn 50 bekeuringen uitgedeeld wegens overtredingen op verkeersgebied: overtreding van de snelheid, geen APK, het niet dragen van een gordel, rijden zonder verzekering, e.d. Er is 1 bromfiets in beslag genomen.


---