SP

Uitdaging tot debat over marktwerking

De initiatiefnemers van het manifest 'De zorg is geen markt' hebben de ziekenhuizen die deze week pleitten voor een snellere invoering van de marktwerking, uitgedaagd voor een openbaar debat. Afgelopen najaar lanceerden meer dan veertig vooraanstaande artsen, bestuurders en opinieleiders in zorgverlenend Nederland een manifest tegen de invoering van marktwerking in de zorg. Inmiddels hebben al meer dan 6.000 mensen uit de zorg zich hierbij aangesloten.

Afgelopen week pleitten zes ziekenhuizen, de 'Marktgroep Ziekenhuizen', juist voor meer en snellere invoering van de marktwerking in de zorg. Deze 'Marktgroep Ziekenhuizen' spreekt van koudwatervrees voor de invoering van de nieuwe ziekenhuisfinanciering, via invoering van diagnose behandelcombinaties (DBC's) ten behoeve van de marktwerking.

Het comité 'Zorg geen Markt' wijst er op dat er eerder sprake is van veel koudwaterervaringen, zowel in binnen- als buitenland met deze manier van marktwerking. Op de werkvloer wordt bijna dagelijks de waanzin van DBC's concreter. Een enorme bureaucratie, die nog eens fors zal toenemen als er straks prijsonderhandelingen gevoerd moeten worden met tien tot twintig zorgverzekeraars over tienduizenden producten (DBC's). Tijd die allemaal ten koste gaat van de zorg. Bovendien zullen de kosten van de zorg juist stijgen. Invoering van een vergelijkbaar systeem in de VS leidde ook tot hogere kosten.

Het comité 'Zorg geen markt' heeft vandaag de ziekenhuizen uitgedaagd voor een publiek debat over de marktwerking in de zorg. De open brief met deze uitdaging is ondertekend door:

Prof. dr Rovert Kreis. Voorzitter medische staf rode kruis Ziekenhuis,Beverwijk
Prof. dr P.J. Ringens, hoofd afdeling Oogheelkunde VUmc, Amsterdam Carolien Gijsbers, kinderarts Juliana Kinderziekenhuis Den Haag Jan Kouwenberg, kinderarts Juliana Kinderziekenhuis Den Haag Agnes Kant, epidemioloog en Tweede-Kamerlid

Het manifest 'De zorg is geen Markt' kunt u lezen op www.zorggeenmarkt.nl

18 feb 05 11:35