Dienstenbond CNV

CNV Dienstenbond hekelt SER-compromis over arbeidstijden 18-02-2005

persbericht

'Langer doorwerken slecht voor werknemers'

CNV Dienstenbond heeft zich in het Algemeen Bestuur van het CNV uitgesproken tegen het in de SER-bereikte compromis over aanpassing van de Arbeidstijdenwet (ATW). CAO-coördinator Gerard van Linden: Wij vinden een 12-urige werkdag en een 60-urige werkweek als uiterste normen veel te ver gaan. Bovendien wordt het de werkgevers zo wel erg makkelijk gemaakt. Door het compromis zijn zij in een riante onderhandelingspositie geplaatst. Bottom line voor ons als bond is dat we de grenzen van de werkdag en de werkweek binnen aanvaardbare normen willen houden. Want op onze oude dag moeten we al langer doorwerken dan voorheen; dat kan alleen als we in onze jongere jaren geen roofbouw op onszelf hebben gepleegd. Het is van tweeën één! Langs twee sporen langer doorwerken is slecht voor werknemers.

De huidige arbeidstijdenwet gaat uit van een dubbel normenstelstel. Er is een standaardregeling die geldt als geen andere afspraken zijn gemaakt en een ruimere overlegregeling (die uiterste grenzen vastlegt) waarvan alleen bij collectieve regeling gebruik kan worden gemaakt. Met individuele werknemers mag niet van de standaardregeling worden afgeweken. De standaardregeling gaat uit van een maximum arbeidstijd per dienst van 9 uur, 45 uur per week en gemiddeld 40 uur in 13 weken.

Het ontwerpadvies van de SER kiest in plaats daarvan voor een stelstel van vergaande, enkelvoudige normen dat ruimte biedt voor werkgevers en werknemers om op collectief en individueel niveau concrete afspraken te maken. Het advies gaat uit van een maximum arbeidsduur per dienst van 12 uur, 60 uur per week en een gemiddelde van 48 uur per 16 weken. Het onderscheid tussen overwerk en gewone arbeidstijd verdwijnt in het compromis.

Van Linden: Voordeel van instemmen met de nieuwe regeling is dat nog verdergaande verruiming zo wordt voorkomen. Ook ontstaat er meer duidelijkheid door eenheid te creëren in een woud aan verschillende regelingen. Maar CNV Dienstenbond vindt dat de maximum arbeidstijden per dag en per week door deze vereenvoudiging zodanig verruimd dreigen te worden dat de wettelijke bescherming van werknemers uit evenwicht raakt als het gaat om de balans tussen werktijd, hersteltijd en vrije tijd. Bovendien zal grotere druk ontstaan op vergoedingen voor het werken op onaangename overuren en overwerk. Wat ons betreft kan dat nooit de bedoeling zijn geweest.

De CAO-coördinator voorziet moeizame CAO-onderhandelingen door de nieuwe Arbeidstijdenwet. Hij vindt dat er op voorhand teveel weggegeven is: De onderhandelingspositie van werknemers wordt op deze manier verzwakt. Werkgevers hebben via dit compromis de buit al binnen. In het CAO-overleg moet daarom terugonderhandeld worden om werktijden binnen aanvaardbare perken te houden. Deze houding van werkgevers nemen we al waar als het gaat om de vertaling van afspraken uit het centraal akkoord in de CAOs. Werkgevers bereiden zich inmiddels voor op verdere verruiming van arbeidstijden in CAOs. Het is precies de situatie die we als bond niet willen, aldus de verontruste CAO-coördinator.

Hoofddorp, 18 februari 2005

Voor nadere informatie:

Gerard van Linden, CAO-coördinator: 023 565 10 52

Lilly van Geest, persvoorlichter: 06-10 88 41 41