Gemeente Nijmegen

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 329 23 78
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen

persbericht
Datum Nummer persbericht
15 februari 2005 p015

Slachtoffers vergissingsbombardement krijgen gedenksteen

Wethouder Hans van Hooft onthult vrijdag 18 februari om 16.00 uur op de begraafplaats aan de Graafseweg een gedenksteen voor alle slachtoffers van het vergissingsbombardement op Nijmegen. Op deze begraafplaats liggen enkele honderden, voornamelijk niet-geïdentificeerde, slachtoffers van het bombardement dat de stad op 22 februari 1944 trof.

Het grafteken staat op het grasveld boven het massagraf. De steen is aangeboden door G. van Leeuwe, Steenhouwerij en Grafmonumenten en het ontwerp is van Remy Kruytzer, gemeente Nijmegen. Op de steen staat een gedicht van de Nijmeegse dichter H.H. ter Balkt dat hij speciaal hiervoor schreef.

Het grafteken eert met name alle door het bombardement getroffenen die begraven zijn aan de Graafseweg. Omdat in en rond het massagraf ook slachtoffers van ander oorlogsgeweld in de periode 1940-45 liggen, verwijst een tekst bij het gedenkteken ook naar deze groep mensen. De tekst luidt: "Ter gedachtenis aan alle hier begraven slachtoffers van het vergissingsbombardement en ander oorlogsgeweld".

Tijdens de bijeenkomst spreekt Bart Janssen, auteur van het binnenkort te verschijnen boek De pijn die blijft. Ooggetuigen van het bombardement van Nijmegen 22 februari 1944 kort over de geschiedenis van het massagraf aan de Graafseweg. H.H. ter Balkt draagt het door hem voor deze gelegenheid geschreven gedicht voor. Namens de nabestaanden legt de heer G. Kleisterlee bloemen bij het grafteken.

De begraafplaats is vrij toegankelijk voor belangstellenden.


Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Janine Adriaansens, doorkiesnummer 3292380