Ingezonden persbericht
Opening tentoonstelling 'DOGON - mythe en werkelijkheid van een Afrikaans volk'
Leiden, 7 februari 2005
Dogon
mythe en werkelijkheid van een Afrikaans volk
tentoonstelling in het Rijksmuseum voor Volkenkunde
18 februari tm 28 augustus 2005
Op donderdag 17 februari is de officiële opening van de tentoonstelling 'DOGON - mythe en werkelijkheid van een Afrikaans volk'. De Malinese Minister van Cultuur Z.E. Cheik Oumar Sissiko zal hierbij naar verwachting aanwezig zijn.
Het is de eerste keer dat een Nederlands museum een grote overzichtstentoonstelling over de Dogon presenteert, een volk uit Mali met een eeuwenoude geschiedenis. Er is in de loop van de tijd ontzettend veel geschreven over de Dogon. Zin en onzin. Ook op Internet levert de zoekterm 'Dogon' een lange reeks internationale sites op met een breed scala aan onderwerpen. De Dogon worden daarin veelal beschreven als een authentiek Afrikaans volk, mysterieus, kleurrijk en vol verhalen.
Nu is het de beurt aan het Rijksmuseum voor Volkenkunde om in nauwe samenwerking met het Nationaal Museum van Mali de mythes rondom dit tot de verbeelding sprekende volk te ontrafelen en stil te staan bij de realiteit.
Er valt veel over de Dogon te vertellen en in de tentoonstelling komen uiteenlopende onderwerpen aan bod. De tradities, de traditionele religie en het dagelijks leven worden belicht aan de hand van karakteristieke voorwerpen, kleding en verhalen. Het museum toont de collectie van het Nationaal Museum van Mali, aangevuld met voorwerpen uit de eigen collectie en ook (inter)nationale bruiklenen.
Een actueel thema is de illegale handel in Malinees cultureel erfgoed. De arme Dogon verhandelen hun kunst- en gebruiksvoorwerpen voor een schijntje, terwijl rijke westerse verzamelaars er vervolgens een vermogen voor neertellen. Onlangs nog werd een Dogonbeeld voor vier miljoen euro verkocht aan een Frans museum en van dergelijke bedragen gaat niets naar de plaatselijke bevolking. Zelfs traditionele gebruiksvoorwerpen als maalstenen, ladders, krukjes en sloten vinden in het Westen hun weg als unieke Afrikaanse kunstwerken.
Toerisme is een ander thema dat wordt uitgediept in de tentoonstelling. Op de toeristische kaart van Afrika neemt Mali een belangrijke plaats in. Onder invloed van het toerisme zie je dat bepaalde gebruiken hun oorspronkelijke betekenis verliezen en toeristische attracties worden. Toerisme is bovendien het monopolie van touroperators en een handjevol mensen in het Dogongebied. Hoe gaan de Dogon met deze ontwikkelingen om? Dreigt hier een cultuur verloren te gaan? Of weten de Dogon heel slim gebruik te maken van de toeristische belangstelling? Ook aan deze vragen wordt in de tentoonstelling aandacht besteed.
Bij de tentoonstelling verschijnt de catalogus 'Dogon: mythe en werkelijkheid in Mali' verkrijgbaar voor E 30,- in de museumboekwinkel.
Dogon, mythe en werkelijkheid van een Afrikaans volk
18 februari tm 28 augustus 2005
Rijksmuseum voor Volkenkunde, Steenstraat 1, postbus 212, 2300 AE Leiden
T 071 5168 800/794 info@rmv.nl www.rmv.nl
Openingstijden: di tm zo 10-17 uur.
Entree: 7,50 / 4,00 / MK geldig. Gratis entree op woensdag.
---