Socialistische Partij

SP Vught leidt demonstratie tegen de komst van een vertrekcentrum

17-02-2005 * Vanavond demonstreerden ruim 150 mensen voor het gemeentehuis in Vught tegen de komst van een vertrekcentrum voor uitgeprocedeerde asielzoekers. Sommige actievoerders waren helemaal vanuit Friesland naar de Brabantse plaats gekomen om hun stem te laten horen tegen het uitzetbeleid van minister Verdonk.

Geen mens is illegaal

SP Vught organiseerde de actie, die bedoeld was om de gemeenteraadsleden van Vught te overtuigen dat zij niet in moesten stemmen met het besluit van de burgemeester en wethouders om in hun gemeente een vertrekcentrum in te richten. Vanuit een vertrekcentrum worden mensen uitgezet die behoren tot de `groep van 26.000': uitgeprocedeerde asielzoekers die nog onder de oude Vreemdelingenwet naar Nederland zijn gekomen. Al deze mensen zijn langer dan vijf jaar in ons land. Sommigen wonen al meer dan vijftien jaar in Nederland en velen hebben kinderen die hier geboren zijn. Daarom pleit de SP voor een generaal pardon voor deze groep, die hier is ingeburgerd en in Nederland thuishoort. Vertrekcentra maken de uitvoering van een onmenselijk beleid mogelijk en daarom zou geen enkele plaats aan de komst van zo'n centrum mogen meewerken, vindt ook SP Vught.

Henri Swinkels van SP Vught wees de demonstranten er vanaf de trappen van het gemeentehuis op dat juist Vught, waar tijdens de Duitse bezetting een concentratiekamp gevestigd was, zich niet door financiële motieven zou moeten laten leiden om in te stemmen met de komst van een vertrekcentrum. Hans Alderkamp van de Werkgroep Vluchtelingen Vrij sprak over de gevolgen van het beleid van minister Verdonk: duizenden mensen die in de illegaliteit verdwijnen, simpelweg omdat ze niet terug kúnnen naar het land van waaruit ze jaren geleden zijn gevlucht. Tenslotte riep Jan de Wit, SP Tweede Kamerlid, de gemeenteraadsleden op om hun verantwoordelijkheid te nemen en aan Den Haag duidelijk te maken dat het uitzetbeleid onacceptabele consequenties heeft, die maar op één manier te vermijden zijn: door een generaal pardon.

Jan de Wit in gesprek SP-demonstranten

Hoewel het lawaai van de demonstranten, die gewapend met fluiten, trommels en een sirene naar Vught waren gekomen, tijdens de vergadering doordrong tot de raadszaal, stemde de meerderheid van de gemeenteraad uiteindelijk toch in met het besluit van het college om in Vught een vertrekcentrum te vestigen. De raadsleden van het CDA, de VVD en de plaatselijke partij Gemeentebelangen verschuilden zich achter het landelijke beleid. Wat in Den Haag besloten was, hoefden zíj alleen maar uit te voeren, was de algemene mening. Een toehoorder op de publieke tribune gaf daar na afloop van de vergadering kernachtig commentaar op: "Na deze avond en deze demonstratie kan niemand die nu ja heeft gezegd tegen het vertrekcentrum, ooit zeggen dat-ie het allemaal niet geweten heeft."